TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Courounet, Paul

Geboortedatum:
17 november 1908 (Pellegrue, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
12 augustus 1961 (Séméac, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Als vrijwilliger in november 1926 als onderdeel van het 24e Colonial Artillery Regiment, werd hij snel gepromoveerd tot brigadegeneraal en vervolgens tot veldmaarschalk in september 1927.

Na verschillende verblijven in het buitenland (Marokko, Indochina) in koloniale artillerie-eenheden, werd de hoofdmaarschalk Courounet in maart 1939 naar Tsjaad gestuurd, naar het Régiment de Tirailleurs Senegalais du Tchad (RTST).

Daarna nam hij de functies op zich van hoofd van een transportafdeling, verantwoordelijk voor het transport van voorraden naar Tsjaad van Moussoro naar Faya.

Het vergt een aanzienlijke inspanning van uithoudingsvermogen, vasthoudendheid en zelfbeheersing om het pad te beheersen dat van Bahr El Ghasal naar Faya leidt via de moeilijke Djoura.

In januari 1940 werd hij ingedeeld bij de Compagnie Portée du RTST in Faya-Largeau. Op 26 augustus 1940 nam hij actief deel aan de rally van Tsjaad om Frankrijk te bevrijden door een aantal van zijn onbesliste kameraden te leiden.

Met de Leclerc Column nam hij als commandant van een machinegeweer deel aan de Koufra-gevechten in de Libische woestijn.

Zijn houding tegenover Koufra leverde hem een ​​uitzonderlijke benoeming tot adjudant op door generaal de Larminat en het volgende citaat in de Orde van het Leger: "Gewetensvolle en koelbloedige onderofficier. Op 18 februari voor Koufra een gedoofde, onder vijandelijke vuur, zijn machinegeweerwagen in brand gestoken. Op de 19e droeg de efficiëntie van zijn vuur bij aan het succes van zijn peloton. "

In december 1941 werd hij ingedeeld bij de 2e Auto Cie van de RTST in Fort Lamy (Tsjaad) en in januari en februari 1942 nam hij deel aan de eerste Fezzan-campagne.

Op 23 mei 1942 werd adjudant Courounet benoemd tot Companion of the Liberation.

Gepromoveerd tot hoofdbevelhebber in oktober 1942, nam hij samen met Kolom Leclerc en vervolgens Force L, als detachementchef van CA 2, deel aan de operaties van de 2e campagne van Fezzan, Tripolitania en Tunesië, waarbij hij zeer zwaar transportwerk leverde in extreem moeilijke omstandigheden .

Daarna bleef hij dienen als chief warrant officer in de 497th Divisional Train Company van de 2nd Armored Division onder generaal Leclerc. Zo verhuisde hij in het voorjaar van 1944 met de 2nd Armored Division naar Engeland en landde op 1 augustus 1944 in Normandië.

Na Normandië en de bevrijding van Parijs werd Paul Courounet bij wijze van uitzondering benoemd tot tweede luitenant en zette de oorlog voort in de Vogezen en daarna in de Elzas.

Na de Tweede Wereldoorlog diende Luitenant Courounet in Indochina bij het 4de Bataljon van het Régiment de Marche du Tchad (RMT).

Bij zijn terugkeer voerde hij het bevel over de Compagnie d'Instruction du Groupement du Materiel et des Bâtiments Coloniaux in Nîmes.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
23 mei 1942
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto