TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coussieu, Edmond

Geboortedatum:
16 april 1899 (Bone, Algerije)
Overlijdensdatum:
15 juni 1941 (Jebel Kelb, Syrië)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In 1918, op 19-jarige leeftijd, deed hij zijn militaire dienst bij het 4th Rifle Regiment. Gepromoveerd tot korporaal en vervolgens sergeant, nam hij deel aan de campagne in Marokko.

In maart 1921 keerde hij terug naar Tunis waar hij werd gedemobiliseerd.

Edmond Coussieu hervatte vervolgens zijn studie en slaagde met succes voor het toelatingsexamen voor de Schatkist. Hij vertrok naar Frans Equatoriaal Afrika, waar hij werd benoemd tot Payeur of Colonial Treasuries.

Toen in 1939 de oorlog uitbrak, was hij schatkistagent in Brazzaville. Resistent vanaf het begin, nam hij samen met commandant Delange actief deel aan de rally van Congo naar Vrij Frankrijk in augustus 1940.

Op 42-jarige leeftijd aarzelde hij niet om dienst te nemen in het Marching Battalion No. 1 (BM 1) onder het bevel van Commandant Delange met wie hij als adjudant deelnam aan de Gabon-campagne in november 1940. Al snel wordt hij aanbeden door zijn mannen.

Dan is het de veldtocht van Syrië waar hij op 8 juni 1941 aan het hoofd van zijn sectie begint. De gebeurtenissen slaan toe en op 15 juni, tijdens de aanval op Jebel-Kelb (Syrië), viel hij onder vijandelijke kogels. Edmond Coussieu is begraven in Damascus in Syrië.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
4 juli 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto