TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crivelli, Roger

Geboortedatum:
25 november 1918 (Lavoncourt, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
5 juni 1943 (Roanne, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Bij zijn vrijlating van de gemeenschappelijke school, tweede zijn vader voordat hij in september 1939 werd gemobiliseerd bij de oorlogsverklaring.

De Duitse vooruitgang van juni 1940 dwingt hem om naar het zuiden van Frankrijk te gaan, in Toulouse, waar hij ongeveer een maand blijft.

Vanaf daar wint hij Villefranche-sur-Saône waar hij tot begin 1942 als metselaar werkt, wanneer hij naar het werk gaat als cement in de Fibranne Manufacturing Plant "Frankrijk Rayonne" in Roanne.

In Villefranche-sur-Saône behoorde het al bij een groep weerstand en, in Roanne, komt het in de weerstandsbeweging "FRANC-shooter" opgericht in Lyon door Antoine Avinin en Jean-Pierre Levy.

Na een eerste werk van propaganda-acties (uitzending van kranten en folders), leert hij in september 1942 de hantering van wapens en explosieven. Zijn eerste sabotage-missie vindt plaats in de nacht van 2 tot 3 oktober 1942 in Roanne op het Duitse beleggingskantoor waar hij met verschillende kameraden twee bommen installeert die, gezien door de opvolging, niet zal ontploffen.

Niettemin, vanaf deze datum, met zijn COMRADE VICTOR VIVORMIN, wordt zijn clandestiene activiteit bijna dagelijks. Op 22 november 1942 valt hij op tijdens twee parachutages.

Op 28 december nam hij deel aan een commando van "franc-shooter" onder de orders van Gérard Hennebert, AKA Frit B, op de Grote Sabotage van Frankrijk Rayonne, en vertraagt ​​zo de productie van Fibrane naar Duitsland.

Aan het begin van 1943, altijd in dezelfde fabriek, plaatst het een bom in een droger die wordt gesproeid en op hetzelfde moment, het veroorzaakt het vuur van grote fibrane-reserves.

Kort daarna, opgemerkt door een SNCF-agent dat een trein in rekening brengt met nieuwe militaire voertuigen, gestationeerd in het Station Roannne, de volgende dag voor Duitsland, Roger Crivelli in de nacht van 27-28, 1943, plaats, plaats 24 plastic cartridges op de trein. Vanaf 22:30 volgen de explosies elkaar tot 8 uur de volgende ochtend. Verdacht en gearresteerd door de Franse politie in maart 1943, nadat hij niets heeft beleden, werd hij na twaalf uur uitgebracht.

Op 1 mei 1943 klimt hij om 3 uur 's ochtends op de top van de schoorsteen van Frankrijk Rayon en plaats een Franse vlag met een enorm kruis van Lotharingen.

Na een aanval in Iguerande (Saône-et-Loire) met twee kameraden, van wie een enkele dagen later zal worden gearresteerd, beveelt zijn chef hem aan om naar huis te veranderen, wat hij weigert.

In de nacht van 4 tot 5 juni 1943 dringen de Duitsers in zijn huis binnen waar hij bij Victor Vuillemin is. Door zijn kamer binnen te gaan, wordt het hoofd van de Gestapo de Chalon ontvangen door revolver en op de plek gedood, een tweede officier wordt ook neergeschoten, een derde, wond mortaal, moest een paar uur later in de kliniek sterven. Vuillemin slaagt erin te ontsnappen, maar Roger Crivelli bereikt drie kogels ook aan haar wonden.

Roger Crivelli, tweede luitenant op een postume capaciteit, is begraven op de kerker van Roan en in 1946 op de begraafplaats van zijn geboorteplaats van Lavoncourt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
20 januari 1946
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto