TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Daruvar, Yves de

Geboortedatum:
31 maart 1921 (Istanbul, Turkije)
Overlijdensdatum:
28 mei 2018 (Clamart, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij bereidde zich voor op de wedstrijd Koloniale School toen in september 1939 de oorlog uitbrak.

Hoewel hij niet de Franse nationaliteit had, slaagde hij erin het vergelijkend examen af ​​te leggen van de Nationale School van France d'Outre-Mer (waar hij in oktober 1940 werd ontvangen) en probeerde hij in juni 1940 dienst te nemen bij de gendarmerie van zijn huis. .

Nadat hij door de gendarmes was geadviseerd naar Bordeaux te gaan, waar de regering zich had teruggetrokken, ging hij daar op de fiets en verliet de hoofdstad op 12 juni 1940. Aangekomen in Bordeaux op 15 juni vertrok hij naar het zuidwesten, denkend aan het bereiken van Marokko daar aan de slag te gaan.

Yves de Daruvar weigert te verslaan en slaagt erin om op 21 juni 1940 clandestien in Saint-Jean-de-Luz in te schepen op de Batory, een boot die Poolse troepen naar Engeland repatrieert. Aangekomen in Plymouth op 23 juni, kon hij op 25 juni van boord gaan en begaf hij zich naar Londen, waar hij in Olympia Hall op 1 juli 1940 dienst nam bij de Vrije Franse Strijdkrachten.

Toegewezen aan het Bataljon Jagers van Camberley, komt het op 10 december 1940 binnen met het peloton van aspirant-leerlingen van Camberley. Gepromoveerd aspirant verliet hij Engeland en landde in juni 1941 in Pointe-Noire in Congo.

Toegewezen aan Largeau, Tsjaad, bij de 1st Company of Discovery and Combat (2nd Platoon) van het Senegalese Tirailleurs Regiment du Tchad (RTST), nam hij met haar deel aan de eerste Fezzan-campagne (februari-maart 1942) onder het bevel van generaal Leclerc .

Yves de Daruvar onderscheidde zich tijdens de 2e Fezzan-campagne, met de Nomadische Groep van Tibesti, door tot in de perfectie de missies te vervullen die hem waren toevertrouwd tijdens de investering van de versterkte positie van Gatroun.

Hij nam deel aan de campagnes van Tripolitania en Tunesië in 1943, waar hij een lange-afstandsnachtpatrouille leidde naar Oued El Hallouf en zeer interessante informatie meebracht. Hij raakte tweemaal gewond door granaatscherven bij Jebel Garci: op 21 april 1943 aan het hoofd en vier dagen later zeer ernstig aan het gezicht en de benen.

Gehospitaliseerd in Egypte in Heliopolis, onderbrak hij zijn chirurgische behandeling om aanwezig te zijn tijdens de campagne in Frankrijk; hij trad op 8 april 1944 toe tot het onlangs gevormde Chad Marching Regiment (RMT) in Temara in Marokko en vertrok naar Engeland met de hele 2nd Armoured Division van generaal Leclerc als ordonnateur van kolonel Dio.

Yves de Daruvar landde begin augustus 1944 in Normandië met de staf van de Divisie. Toen hij vroeg om de gevechtsactiviteiten te hervatten, werd hij aan het hoofd van een sectie geplaatst en vocht hij in Normandië. Na de bevrijding van Parijs, aan het hoofd van de 1e sectie van de 10e compagnie van de RMT, onderscheidde hij zich magnifiek door zijn durf en kalmte in Andelot, waar hij, ondanks sterke vijandelijke weerstand, zijn mannen opleidde en de stad van 'een onweerstaanbare golf, waardoor veel gevangenen.

Ernstig gewond aan zijn benen op 17 september 1944 in Châtel-sur-Moselle, kon hij de campagne niet afmaken.

Luitenant Yves de Daruvar werd in november 1944 Frans genaturaliseerd en kon daarna zijn studie hervatten aan de Koloniale School, waar hij afstudeerde als majoor. In februari 1946 gedemobiliseerd, kreeg hij een beurs om zes maanden in de Verenigde Staten te studeren.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
17 november 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto