TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Debeaumarché, Edmond

Geboortedatum:
15 december 1906 (Dijon, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
28 maart 1959 (Suresnes, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In september 1939 gemobiliseerd als radiosergeant bij de luchtmacht, werd hij in juni 1940 gedemobiliseerd als tweede luitenant. Hij weigert te verslaan en onderneemt zijn eerste verzetsacties.

Vanaf 1940 organiseerde hij het postvervoer in de noordelijke zone, de zuidelijke zone, door middel van rijdende wagons en stelde hij zich voor de post in de verwarmingsbuizen van de wagons te verstoppen.

Deze transporten komen ten goede aan het netwerk van kolonel Rémy la Confrérie Notre Dame. Tegelijkertijd herbergt het patriotten die door de Gestapo worden achtervolgd. In 1942 kwam hij in contact met de Civiele en Militaire Organisatie (CMO) en haar PTT-afdeling.

Een actief lid van de PTT-staf sinds de zomer van 1943, hij was een van de directe medewerkers van Ernest Pruvost, de nationale leider van deze groep.

In opdracht van Simone Michel-Lévy werd hij de spil van het transport en de bezorging van post vanuit Londen.

In november 1943, na het door de Gestapo gezochte vertrek van Pruvost en de arrestatie van Simone Michel-Lévy, nam hij de leiding over van de EMPTT-beweging.

Hij doorkruiste heel Frankrijk en creëerde actieve kernen in centra van gemiddeld belang. In deze nauwgezette prospectie en vol gevaren toont hij de kwaliteiten van leider en leider.

Toen hij terugkeerde naar Parijs, voltooide hij, in overeenstemming met Pruvost, ver weg maar nog steeds in contact, het volledige plan voor de sabotage van de vijandelijke telecommunicatie en de contra-sabotage van de belangrijke stations die waarschijnlijk de geallieerde legers zouden dienen (plan "Potard", plan " Paars ").

Hij weet de drie geheime codes van Darnand en de Militie te bemachtigen. Met de hulp van Horvais krijgt hij een kopie van alle versleutelde telegrammen die door de centrale telegraaf in Parijs gaan. De vertaling van deze documenten wordt dagelijks aan kapitein Portalis (alias Billy) van de geallieerde inlichtingendienst meegedeeld.

Op 3 augustus 1944 werd hij gearresteerd door de Gestapo met twee assistenten, Louis Tanty en Marcelle Guérin, in een café in de buurt van het Gare Montparnasse in Parijs. Op de rue des Saussaies zeer streng ondervraagd, weigerde hij te spreken. Geïnterneerd in Fresnes, werd hij op 15 augustus 1944 gedeporteerd van het Pantin-station naar het kamp Buchenwald.

Op 3 september 1944 werd het naar de ondergrondse fabriek van Dora gestuurd waar de V1 en V2 werden geassembleerd. Ervan uitgaande dat hij een elektrotechnisch ingenieur is, neemt hij deel aan de productie van V1's. Snel beschuldigd van sabotage, werd hij op 3 november 1944 overgebracht naar de gevangenis van Nordhausen, waar hij op 11 november ter dood werd veroordeeld. Op 17 november keerde hij terug naar Dora vanwaar hij, ondanks de geallieerde opmars, op 5 april 1945 naar Bergen-Belsen werd overgebracht. Op 15 april 1945 werd hij bevrijd door Britse troepen en op 27 april gerepatrieerd naar Frankrijk. .

Na de oorlog was de reserve luitenant-kolonel (Transmissions), Edmond Debeaumarché lid van de Raadgevende Vergadering in 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
19 oktober 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto