TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Debiez, Henri

Geboortedatum:
9 juni 1920 (Aime, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
12 juli 1944 (Genas, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In 1939 was hij een student aan het Grenoble Electrotechnical Institute.

Daar sloot Henri Debiez zich in 1941 aan bij het verzet onder de naam "Franck" en werd al snel plaatsvervanger van de afdelingsmanager voor Isère van de "Combat"-beweging onder leiding van Henri Frenay.

Het werft en begeleidt duizend jongeren, de meeste studenten. Deze, gevormd in Frankische groepen, treden op tegen de troepen die het departement bezetten en vernietigen militaire werken. Meestal staat Henri Debiez aan hun hoofd.

Door zijn actie en die van zijn metgezellen werd Isère een van de eerste resistente departementen in Frankrijk.

In februari 1942 nam hij de afdelingsleiding van de groepering van de "Verenigde Krachten van de Jeugd" (FUJ) op zich.

Na de verschrikkelijke repressie van de Duitsers tegen de verzetsbewegingen in de regio Grenoble in juli 1943, ging hij naar Lyon waar hij de functies van regionaal leider van de "FUJ" op zich nam en erin slaagde alle patriottische jongeren van de Rhône samen te brengen. -Alpes regio.

Eind 1943 werd hij benoemd tot regionaal leider van de "Jeugd van de Verenigde Verzetsbewegingen" voor Rhône-Alpes, dat wil zeggen jongeren van de verzetsbewegingen "Combat", "Bevrijding" en "Franc-Tireur". Hij is de organisator van al hun directe acties (sabotage, helpende handen). Tevens regionaal hoofd van de federatie van de "Verenigde Krachten van de Patriottische Jeugd", was hij vanaf 25 mei 1944 een van de vier leden van de Nationale Stuurgroep van de "Jeugd van de Verenigde Verzetsbewegingen".

Hij organiseerde ook een ondergrondse pers door de krant Jeune Combattant op te richten en hield toezicht op de vestiging van de maquis in het departement Ain.

Hij werd op 8 juli 1944 in Lyon gearresteerd door de Gestapo en werd meerdere keren afschuwelijk gemarteld in Fort Montluc voordat hij op 12 juli met eenentwintig kameraden in Genas werd doodgeschoten, zonder te hebben gesproken.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
20 januari 1946
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto