Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Déchelette, Eugène

Geboortedatum:
5 januari 1906 (Roanne, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
8 november 1973 (Troyes, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Gemobiliseerd als reserve-officier in augustus 1939 bij het 216e Artillerieregiment in Clermont-Ferrand, nam hij deel aan de campagne van 1940 in Lotharingen, België en Nederland.

Gevangen genomen in Lille, ontsnapte hij onder moeilijke omstandigheden en bereikte Londen op 31 juli 1940. Hij nam onmiddellijk dienst bij de Vrije Franse Strijdkrachten.

Verbindingsofficier bij de particuliere staf van generaal de Gaulle vanaf januari 1941, trad hij toe tot de staf van het 2e bureau (geheime diensten) op 1 april 1941. Gepromoveerd tot kapitein, werd hij aangesteld als inlichtingenofficier, hoofd van het 2e bureau, bij de Pacific High Commission aan kapitein Thierry d'Argenlieu en arriveerde in augustus 1941 in Nouméa.

In juni 1943, aan het einde van de Argenlieu-missie, keerde hij terug naar Groot-Brittannië en werd hij toegewezen aan het Centraal Bureau voor Inlichtingen en Actie (BCRA). Daarna meldde hij zich vrijwillig aan voor een missie in door de vijand bezet gebied.

Tijdens zijn parachuteval op 29 januari 1944 bij Limoges brak hij zijn enkel.

Regionale militaire afgevaardigde voor de R5-regio die de departementen Corrèze, Indre, Haute-Vienne en Dordogne omvat, onder de naam Ellipse, speelt hij een belangrijke rol bij het Limousin-maquis onder leiding van Georges Guenguin.

In een situatie die werd bemoeilijkt door de veelheid van verzetsbewegingen, nam hij de taak op zich om alle elementen en eenheden van het militaire verzet te organiseren door ze te verenigen. Hij zorgt ook voor de totstandkoming en uitvoering van alle plannen voor D-Day.Vanaf 6 juni reist hij onvermoeibaar door de regio en zorgt via zijn contacten voor een effectieve eenheid van commando en de organisatie van een staat.-Regionale majoor.

Hij nam actief deel aan de bevrijding van de belangrijkste steden in de regio waarvoor hij verantwoordelijk was. Tijdens de repressiecampagne van een Duitse colonne in het departement Creuse tussen 14 en 23 juli 1944, ging hij persoonlijk ter plaatse en slaagde erin, in de slechtste omstandigheden, de FFI te hergroeperen en hen voor te bereiden op de volgende gevechten.

Nadat hij deel uitmaakte van de missie van Chaban-Delmas, werd hij in 1946 gedemobiliseerd met de rang van ere-luitenant-kolonel.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
17 november 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto