TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Decugis, Raymond

Geboortedatum:
30 juli 1907 (Ollioules, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
28 november 1942 (Saint-Denis-de-la-Réunion, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In 1928, na zijn militaire dienst bij de Ingenieur als reserve-officier te hebben vervuld, werd hij benoemd tot ingenieur van Ponts et Chaussées.

Vier jaar lang diende hij in Europees Frankrijk en vervolgens, in 1932, werd hij eersteklas senior ingenieur in het algemeen kader van openbare werken in de koloniën. Daarna begon hij zijn koloniale loopbaan in Madagaskar, waar hij in september 1939 werd gemobiliseerd bij de Generale Staf.

Na de wapenstilstand werd hij benoemd tot directeur van Openbare Werken en de haven van het eiland Réunion en verliet hij Antananarivo waar hij de oproep van generaal de Gaulle hoorde.

Raymond Decugis weigert het idee van een nederlaag en is een van de eersten in de kolonie die zich onmiddellijk in dienst stelt van Vrij Frankrijk.

Op het moment van de landing van de Vrije Franse Zeestrijdkrachten op het eiland Réunion. Nadat de kustbatterij van Pointe des Galets het vuur had geopend op de Leopard, het FNFL-gebouw, ging hij onmiddellijk ter plaatse om te stoppen met vuren. En het was tijdens het uitvoeren van deze missie dat hij dodelijk werd neergeschoten door kogels van soldaten die trouw bleven aan de Vichy-regering op 28 november 1942, de dag van de bevrijding van het eiland Réunion.

Raymond Decugis wordt eerst begraven op het kerkhof van de vrijwilligers van Saint-Denis de La Réunion en vervolgens in Antananarivo in Madagaskar.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
25 december 1942
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto