TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jones, Douglas Lawrence

    Dienstnummer:
    296464
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    77 Assault Squadron, Royal Engineers, British Army
    Toegekend op:
    20 december 1945
    Aanbeveling:
    Om 22:00 uur op 23 maart 1945 voerde Captain Jones het bevel over groep Buffaloos ter ondersteuning van de 1st SS Bde bij hun aanval op Grav-Insel(?) 3 km ten westen van Wesel.
    Hij voerde zelf het bevel over de eerste groep Buffaloos die op dit punt de Rijn overstak. De reactie van de vijand was snel en effectief en Capt Jones leidde zijn groep in een regen van mortieren en granaten over de rivier. Het voertuig naast hem kreeg een voltreffer en vloog in brand; zijn eigen voertuig raakte zwaar beschadigd door een bijna treffer maar hij voer onverstoorbaar door, zette zijn voertuig precies op de afgesproken plaats aan land en loste zijn lading. Nadat hij zijn nu onbruikbare voertuig had verlaten bleef hij zijn mannen aanvoeren bij het over de rivier zetten van volgende groepen commando's, ongeacht het vijandelijke vuur. Hij toonde voortdurend moed en vastberadenheid van het hoogste niveau. Met zijn actie droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van de aanval en vormde een voortdurend aanwezige inspiratie voor allen die met hem werkten.
    Military Cross (MC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    77 Assault Squadron, Royal Engineers, British Army
    Toegekend op:
    18 juli 1947
    Bronzen Kruis (BK)
    Aanbeveling:
    Op 23 maart 1945 voerde Captain Jones het bevel over een groep LVTs ter ondersteuning van de 1st SS Bde bij hun aanval over de Rijn.
    Hij stak zelf met de eerste groep over. De reactie van de vijand was snel en effectief en ze lagen onder zwaar vuur van mortieren en granten.
    Het voertuig naast hem kreeg een voltreffer en vloog in brand; zijn eigen voertuig raakte zwaar beschadigd door een bijna treffer maar hij voer onverstoorbaar door en leidde de rest van zijn groep precies naar de afgesproken plaats.,
    Nadat hij zijn nu onbruikbare voertuig had verlaten bleef hij zijn mannen aanvoeren bij het over de rivier zetten van volgende groepen commando's.
    Hij toonde voortdurend moed en vastberadenheid van het hoogste niveau. Met zijn actie droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van de aanval die op zich een beslissende actie was bij de uiteindelijke bevrijding van noord Nederland.

    Bronnen

    Foto