TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jessup, Geoffrey

Dienstnummer:
1951864
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
77 Assault Squadron, Royal Engineers, British Army
Toegekend op:
20 december 1945
In de avond van 25 maart 1945 fungeerden No. 1957864 L/Cpl JESSUP G. chauffeur en No 6409984 Spr CHAPPEL J. als commandant/radiotelegrafist als reservebemanning van LVT No 5822157 ter ondersteuning van de aanval door de 1 SS Bde op Wezel. Toen ze om ongeveer 19:45 stroomopwaarts terugkeerden van de andere oever van de Rijn bij Wezel, sloeg de motor van de LVT af en het vaartuig dreef snel onbestuurbaar af.
Amerikaanse troepen, die in de invallende duisternis de Buffalo aanzagen voor een vijandelijk vaartuig dat waarschijnlijk probeerde de drijvende bruggen stroomafwaarts tot zinken te brengen, openden het vuur met Bofors geschut. Ondanks het geschreeuw bleven ze vuren. L/Cpl JESSUP gaf de drie passagiers onmiddellijk opdracht de twee benzinebikken leeg te gooien en ze klaar te maken om als drijver te fungeren. Hij liet ze de twee kapokdrijvers zien in geval het nodig was het vaartuig te verlaten.
In deze fase raakte Spr CHAPPEL ernstig gewond aan zijn schouder. L/Cpl JESSUP diende hem morfine toe en toen hij terugkeerde ontdekte hij dat de drie passagiers het vaartuig hadden verlaten en een van de enige twee kapokdrijvers hadden meegenomn.
Achterblijvend met de gewonde man probeerde L/Cpl JESSUP het anker uit te gooien toen het vaartuig in ondieper water kwam. De Buffalo begon water te maken en hij besloot het vaartuig te verlaten. Met bijna ongelooflijke deskundigheid kreeg L/Cpl JESSUP de gewonde man overboord en op de kapokdrijver. Hij bracht meteen het vaartuug tot zinken door de boegdeur open te zetten om te voorkomen dat de Buffalo tegen de bruggen zou drijven.
Hij zwom stroomafwaarts met de drijver tot ze weer werden beschoten, dit keer door Britse troepen. L/Cpl JESSUP werd twee keer geraakt, in zijn arm en in zijn been. De vulling werd uit de drijver gescheurd, die liep snel vol water en werd waardeloos.
Na nog een eind stroomafwaarts te zijn gedreven werden de mannen door een RA Sgt herkend, die met een lijn naar ze toe zwom en ze aan land hielp waar ze allebei medische verzorging kregen.
L/Cpl JESSUP toonde grote moed en voortdurende minachting voor eigen veiligheid.
Door zijn moed en grote vastberadenheid was hij in staat, ondanks dat hij twee keer gewond was geraakt, het leven van een kameraad te redden en schade aan de brug te voorkomen tijdens een kritieke fase van de operatie en in omstandigheden die meer dan normale plichtsbetrachting vereisten.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto