TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zahiruddin, Mohammed

Nationaliteit:
Indiaasche (1858-1947, Britse Kolonie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Toegekend op:
4 januari 1946
Aanbeveling:
In de morgen van 14 februari 1944 werd Captain Mohammed Zahiruddin boven het door Japanners bezette Burma gedropt in de buurt van Taikkyi, 113 kilometer ten noorden van Rangoon. Deze officier had zich vrijwillig gemeld voor een uiterst moeilijke en gevaarlijke taak, nl het zich overgeven aan de Japanners om hen ervan te overtuigen dat hij zich vrijwillig voor deze operatie had gemeld omdat hij bij het Indian National Army wilde. Binnen een paar uur na zijn landing werd hij door de Japanse Kempei Tai gevangen genomen en opgesloten in de gevangenis van Rangoon. Hij bleef 4 maanden in de cel en gedurende die tijd werd hij regelmatig geslagen en gemarteld. Zijn plichtsbesef en doelbewustheid was zodanig dat hij ondanks herhaalde en pijnlijke verhoren en dreiging met onmiddellijke onthoofding, er uiteindelijk in slaagde de Japanners te overtuigen van zijn integriteit en vrij werd gelaten.
Gedurende de volgende 9 maanden werd hij te werk gesteld als officier met de leiding over propaganda op het algemeen hoofdkwartier van het Indiase Nationale leger in Rangoon waar hij achtereenvolgens de rang bekleedde van Major, Lieutenant Colonel en Colonel in het internationale leger. In maart 1945 kwam hij weer onder verdenking als gevolg van bepaalde inlichtingen die hij deelde tijdens zijn wekelijkse radio uitzending naar India. Op bevel van Subbes Chandra Bose werd hij gevangen gezet en bleef dat tot de aankomst van Geallieerde troepen in Rangoon in mei 1945.
Omdat de Japanners nalieten gebruik te maken van bepaalde kansen tijdens de aanwezigheid van deze officier in Burma, was zijn missie niet helemaal geslaagd zoals oorspronkelijk was bedoeld. De moed, de vastberadenheid en het plichtsbesef, getoond door deze officier gedurende zijn 15 maanden durende verblijf in bezet gebied kwam overeen met de beste tradities van de strijdkrachten.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto