TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hudson, Duane Tyrell

Geboortedatum:
11 augustus 1910 (Bromley/Kent, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
1 november 1995 (Durban/KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika)
Dienstnummer:
195421
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Colonel (Tijdelijke Kolonel)
Eenheid:
MP Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
In december 1944 werd Col Hudson boven het door Duitsland bezette Polen gedropt als commandant van de eerste groep Britse waarnemers die werden toegevoegd aan de ondergrondse strijdkrachten van dat land. Deze operatie werd na de val van Warschau voor de 2de keer uitgevoerd toen de Poolse troepen zich in een staat van desintegratie bevonden en Duitsland's greep op het land het sterkst was. Kort na de landing werd zijn groep door een aanzienlijke macht aan infanterie en tanks aaangevallen die speciaal was aangewezen om hen gevangen te nemen. De groep van Col Hudson en een klein detachement Poolse troepen ter sterkte van ongeveer een peloton sloegen deze vijandelijke aanval ter sterkte van ongeveer een bataljon af en vluchtten de bossen in. Ondanks het feit dat al hun zware uitrusting verloren was gegaan, legden ze radiocontact met de basis in Engeland en leverden informatie uit de eerste hand over dat gedeelte van Europa die van aanzienlijke waarde bleek te zijn.
Col Hudson slaagde er met succes in alle verdere pogingen van de Duitsers hem te arresteren te ontlopen en na voltooing van zijn taak, nadat Polen door het Rode Leger was bevrijd, keerde hij naar dit land terug.
Gezien de opmerkelijke diensten die deze officier heeft verlend, wordt geadviseerd hem te benoemen tot Officier in de Orde van het Britse Rijk (Militaire divisie).
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 23.9.45
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto