TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Taperell, Michael Omer Treleaven

Geboortedatum:
27 maart 1922 (Mons-en-Baroeul/Nord-Pas-de-Calais, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
4 maart 1945 (Wilhelmshaven, Duitsland)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Michael Taperell werd in Antibes gearresteerd en overleed in Welhelmshaven Concentratiekamp door slechte behandeling na te zijn gelagen en geseling.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Aanbeveling:
Mr Michael Taperell, een Brits staatsburger die in Frankrijk woonde, ging begin 1942 bij de Résistance en werkte in zuidoost Frankrijk samen met een aantal Britse officieren. Hij hielp bij het organiseren van een aantal leveringen van mensen en personeel op de kust van de Middellandse Zee. Hij fungeerde later als verbindingsman tussen de diverse groepen van een netwerk dat zich uitstrekte vanaf de Cote d'Azur tot aan het Savoi gebergte.
In 1943 kwam hij in dienst bij een Britse organisator. Hij werkte loyaal en toegewijd tot aan zijn arrestatie. Hij fungeerde als assistent radiotelegrafist en zelf zette hij een net van interne radioverbindingen op tussen de diverse groepen van het netwerk met operateurs en zenders in Nice, Antibes, Cannes, Dignes, Castellane, Puget-Theniers en Eygaliers.
In april 1944 werd hij door de Gestapo gearresteerd en naar Duitsland gedeporteerd.
Hij toonde grote moed en toewijding door zich in de Résistance vrijwillig te melden voor gevaarlijk werk. Sterk gehinderd door zijn Engelse voorkomen en een verlamd been reisde hij desondanks veel in het kader van zijn werk ondanks het gevaar bij het passeren van Duitse controleposten. Na zijn arrestatie werd hij door de Gestapo gemarteld en men neemt aan dat hij niets heeft verraden. Zijn Britse meerdere heeft hem geprezen voor zijn moed en plichtsbesef.
Het wordt met klem geadviseerd hem te benoemen tot Lid in de Orde van het Britse Rijk (Burger divisie).
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto