TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Defence, Marcel

Geboortedatum:
4 november 1920 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
1944 (Gross Rosen KZ, Duitsland)
Dienstnummer:
257910
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Marc Defence werd geboren als zoon van een Belgische moeder en een Franse vader en groeide op in Glasgow. Na dienst bij de Territorials, het Royal Army Service Corps en de inlichtingendienst werd hij in september 1942 aangeworven door de SOE.
Na zijn opleiding werd hij op twee missies gestuurd. Voor de eerste werd hij op 13 mei 1943 in de omgeving van Bordeaux voor het Scientist netwerk afgeworpen als 2de radioman. Toen het netwerk door André Grandclément werd verraden ontsnapte hij in januari 1944 naar Engeland. Voor zijn 2de missie in maart werd hij samen met de organisator Octave Simon net ten noorden van Parijs afgeworpen en viel onmiddellijk in handen van de wachtende Duitsers. Hij werd tussen juni en september 1944 in Groß-Rosen vermoord.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd in mei 1943 boven Frankrijk gedropt als radiotelegrafist voor een belangrijk netwerk in de omgeving van Bordeaux. Hij werkte enkele maanden moedig en met plichtsbesef en onderhield het radiocontact met Londen. In augustus 1943 werd hij naar Parijs gestuurd om een groep te helpen die als enige was overgebleven van een groter netwerk dat enkele maanden eerder door de Gestapo was opgerold. Vanwege nieuwe arrestaties en verraad in september werd de groep waaraan Defence was toegevoegd, geïnfiltreerd en het werd te gevaarlijk voor hem. Hij ontsnapte over zee vanuit Bretagne naar Engeland.
Nadat hij zich vrijwillig had gemeld voor een volgende missie in Frankrijk, werd hij in maart 1944 weer boven Frankrijk gedropt maar werd direct na zijn landing gearresteerd. Hij verbleef enkele maanden in de gevangenis van Fresnes en werd daarna naar Duitsland gedeporteerd. Hij wordt nog steeds vermist.
Defence toonde grote moed tijdens zijn twee missies in Frankrijk en het wordt aanbevolen, hem te onderscheiden met een Mention in Dispatches.
Colin Gubbins, Major-General. 23.9.45
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto