TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clement, George

Geboortedatum:
20 november 1917 (Sint-Petersburg, Rusland)
Overlijdensdatum:
6 september 1944 (Mauthausen KZ)
Begraven op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
259937
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Hij werd als George Spiridinoff geboren in Sint Petersburg uit Russische ouders. Hij studeerde aan Oxford University en veranderde zijn naam in 1938. Na zijn inlijving werd hij aangeworven door de SOE en opgeleid als radioman. Op 24 juli 1943 sprong hij samen met Henri Gaillot af voor het netwerk Parson van François Valleé dat in het gebied rond Rennes opereerde.
Volgens de historicus van de SOE, M.R.T. Foot werd hij op 28 november 1943 opgepakt terwijl hij aan het zenden was waarna hij naar Rennes werd gestuurd en daarna naar Fresnes. Het lijkt erop dat hij na zijn arrestatie bleef zenden, zijn eerste bericht zonder veiligheisdscode maar dit werd in Baker Street niet opgemerkt. Ondanks beschuldigingen van collaboratie met de Duitsers werd hij onderscheiden met een MiD. Hij werd in Mauthausen geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Aanbeveling:
Deze officier werd op 24 juli 1943 boven Frankrijk gedropt als radioman voor een netwerk in Bretagne. Hij werkte vijf maanden lang en onderhield voortdurend contact met Londen; hij maakte de levering mogelijk van belangrijke voorraden wapens en uitrusting aan de verzetsgroepen in zijn gebied. Hij toonde grote koelbloedigheid en plichtsbesef bij het blijven uitvoeren van zijn taken onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Hij werd half december 1943 gearresteerd en gevangen gezet in Fresnes. Later werd Lieutenant Clement naar Duitsland gedeporteerd waar hij in september 1944 in concentratiekamp Mauthausen werd geëxecuteerd.
Het wordt geadviseerd hem te postuum onderscheiden met een Mention in Dispatches.
Colin Gubbins, Major-General. 23.9.45.
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto