TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carew, Thomas Arthur

Geboortedatum:
25 november 1919 (Dublin, Ierland)
Overlijdensdatum:
16 februari 2009
Dienstnummer:
95064
Nationaliteit:
Ierse (1919-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Toegekend op:
30 augustus 1945
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Force 136, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 27 december 1944 landde Major T.A. Carew per parachute achter de vijandelijke linies bij Arakan als commandant van een kleine groep. Hij was nog nooit in het Verre Oosten geweest en hoewel hij de taal noch de bevolking kende begon hij binnen een week na aankomst in het gebied aan de operatie. Onder zijn deskundige leiding echter zette zijn groep snel een zeer succesvolle guerillabeweging op die voortdurend zeer belangrijke inlichtingen verstrekte.
Op 4 januari 1945 bij Minzegyang profiteerde de R.A.F. zo snel van die informatie dat Major Carew een serie hinderlagen voorbereidde door groepen guerillastrijders onder leiding van leden van zijn groep. Deze activiteiten in de rug van de vijand waren een grote steun bij de opmars van het Corps in dit gebied. Bovendien brachten de overvallers zelf de vijand ongeveer 110 man aan verliezen toe.
Dat de hele onderneming zo geslaagd was is grotendeels te danken aan de persoonlijke moed, de koelbloedigheid en vindingrijkheid van Major Carew die nu zijn 2de operatie achter de vijandelijke linies in dit gebied uitvoert.
Hij wordt voorgedragen voor de periodieke toekenning van de Distinguished Service Order.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto