TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cox, John Howard

Geboortedatum:
21 mei 1919 (Thandiani, India)
Dienstnummer:
155146
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog studeerde Cox Frans en Duits aan het Wadham College in Oxford. Hij kreeg in november 1940 een noodaanstelling bij de Royal Artillery.
In 1944 leidde hij het Jedburgh Team Ivor in Frankrijk waarvan hij werd onderscheiden met een Mention in Dispatches en een Croix de Guerre.
Na de missie waarvoor hij het met het Military Cross was onderscheiden, werd hij een tweede maal achter de vijandelijke linies gedropt, dit keer in Burma om samen te werken met de Nationalisten en Sgt Tack en Major Reid. Na gevangen te zijn genomen door troepen van het Indiase Nationale leger slaagden Cox, Reid en Tack erin te ontsnappen en waren ongeveer drie dagen op de vlucht voordat ze zich bij SOE collega’s aansloten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Toegekend op:
30 augustus 1945
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Force 136, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Captain J.H. Cox was ondercommandant van een groep die in december 1944 per parachute achter de vijandelijke linies landde in Arakan.
Hij was nooit eerder in het Verre Oosten geweest en hoewel hij noch de bevolking, noch de taal kende, begon hij drie weken na zijn aankomst in het gebied met de operatie. Ondanks deze handicap die het gevaar waaronder zij steeds stonden alleen maar vergrootte, werd er een zeer succesvolle guerilla beweging opgezet die voortdurend inlichtingen van hoge kwaliteit leverde.
Naast het leveren van inlichtingen voerden guerillas, onder leiding van deze groep en vaak onder Captain Cox zelf, storende overvallen uit waarbij de vijand ongeveer man 110 in het gebied verloor.
Gedurende de hele operatie droeg Captain Cox met zijn persoonlijke initiatief, moed en vindingrijkheid in niet geringe mate bij aan het succwes van de onderneming.
Hij wordt voorgedragen voor periodieke toekenning van het Military Cross.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto