TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jonker, Gerardus Cornelis

    Geboortedatum:
    16 oktober 1903 (Amsterdam/Noord-Holland, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    4 januari 1945 (Hoorn/Noord-Holland, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
    Graf: 28.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Gerardus Cornelis Jonker woonde in Amsterdam. Hij werd op 16 oktober 1903 geboren als zoon van Egbert Jonker (brigadier van politie) en Hendrika Gerarda Johanna Elschot. Hij huwde op 5 juni 1929 in Amsterdam met Cornelia Johanna Elias. Gerard was stoker/kolenbrander/los werkman/fabrieksarbeider.
    Jarenlang ontving hij een sociale uitkering van de Dienst Maatschappelijke Steun in Amsterdam. Zijn uitkering werd in april 1941 stopgezet na een hem door de werkverschaffing aangeboden baan welke werd geweigerd. Daarop zocht hij zelf werk en kwam terecht bij de surrogaatfabriek H. H. van Wees in Amsterdam. Dit bedrijf moest in 1943 twee personeelsleden beschikbaar stellen voor werk in Duitsland, Jonker werd daarvoor onder anderen aangewezen en kwam terecht bij de Deutsche Reichsbahn in Berlijn. Naar aanleiding van geconstateerde exceem werd hij afgekeurd en teruggezonden naar zijn woonplaats. Daarna werd hij straatventer bij een zuurwarenhandel. In die periode sloot hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten - Strijdend Gedeelte. Onder anderen nam hij deel aan wapentransport. Op zondag 17 december 1944 werd hij op verdenking van zwarte handel gearresteerd toen hij met een collega zuurwaren en gebak verkocht. Door verraad van de SD-medewrker J. A. Jong Baw kwam de Sicherheitspolizei er achter dat Jonker zich bezig hield met verzetswerk. Als represaille voor de liquidatie van SD-medewerker George Frans Johan Herlé (3 juni 1885 Amsterdam) op 30 december 1944 in Hoorn werd hij om 12.15 uur met vier anderen gefusilleerd op het Kerkplein bij de Grote Nederlands Hervormde Kerk door een vuurpeloton onder leiding van SS-Untersturmführer Johann Friedrich Stöver.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    Foto