Willem Keeman was voor de oorlog adjunct-directeur van Radio Nederland. Tijdens de mobilisatie werd hij opgeroepen en als luitenant ingedeeld bij de Genie. Het telefoonverkeer met Indië vond destijds niet alleen plaats via Radio Kootwijk, maar ook over de korte golf vanuit Huizen waar de zendmasten- en installaties van de De PHOHI (Philips' Omroep Holland Indië) waren gevestigd. De overheid had vanwege de internationale spanningen al het plan klaarliggen om bij een inval de masten en installaties op te blazen om deze niet in vijandelijke handen te laten vallen. Op 14 mei 1940 gaf Willem Keeman in zijn hoedanigheid van militair commandant ter plaatse, hiertoe de opdracht. Dit lukte gedeeltelijk maar van een totale vernieling was geen sprake.
Keeman werd na de Nederlandse capitulatie als snel actief in het verzet. Hij was inmiddels in dienst van Philips en raakte zo betrokken bij de bouw van een illegale noodzender die -ingeval de zendmasten in Lopik bij een Duitse nederlaag vernield zouden worden- de uitzendingen door de overheid kon verzorgen. Ook was hij actief als Chef Radio van de Ordedienst in Eindhoven en later van heel Nederland. In die rol had hij in het land geregeld overleg met zijn collega's bij andere Ordediensten.
Op 6 maart 1944 werd hij in Zaandam gearresteerd nadat er in de dagen daarvoor al meerdere personen uit zijn omgeving waren opgepakt. Na zijn arrestatie kwam Willem Keeman in Kamp Vught terecht en werd later van daaruit gedeporteerd naar KZ Sachenhausen. Hij overleefde de oorlog en trouwde in 1947 met de weduwe van zijn in Gross-Rosen omgekomen verzetscollega Henk op den Velde.
Willem Keeman werd onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis en overleed op 1 september 1994.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!