TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hamilton-Baillie, John Robert Edward "Jock"

Geboortedatum:
1 maart 1919 (Carlisle/Cumberland, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
16 april 2003 (Stanford in the Vale/Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
85553
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
26 Field Company R.E., 51st (Highland) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Lt. Hamilton-Baillie raakte op 12 juni 1940 in Normandië gewond en werd krijgsgevangen gemaakt. Tot september van dat jaar lag hij in een hospitaal in Rouaan. In oktober 1940 klommen hij en een andere officier over het hek om een kamp in Peronne, ze bleven drie dagen op vrije voeten tot ze weer gepakt werden. Nadat hij naar Duitsland was overgebracht, ontsnapte hij op 22 augustus uit Oflag VII D (Tittmoning) door het hek. Hij reisde alleen en werd pas op 4 september 1941 opgepakt toen hij de Zwitserse grens bereikte. Bij zijn terugkeer feliciteerde de Duitse commandant hem met zijn ontsnapping.
In april 1943 nam hij deel aan een massale ontsnapping uit Oflag VII B in Eichstatt maar werd twee dagen later weer gepakt. Hoewel veel van zijn pogingen mislukten, heeft Lt Hamilton-Baillie tijdens zijn gevangenschap heel zijn energie gewijd aan ontsnappen, zijn acitviteiten omvatten het graven van tunnels en andere ingenieuze manieren van ontsnappen. Generaal Fortune heeft deze officier aanbevolen voor zijn voortdurende inspannningen op dit terrein, ook ten behoeve van anderen.
Uiteindelijk werd hij overgeplaatst naar het kamp voor notoire ontsnappers, Camp IV C, Colditz.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto