TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kempen, van, Leendert

    Geboortedatum:
    12 oktober 1913 (Ooltgensplaat, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    12 oktober 2013 (Ooltgensplaat, Nederland)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Leendert van Kempen was een voormalig beroepsmilitair en lid van het verzet in- en om Werkendam. Over hem is niet zoveel bekend. In de herfst van 1944 raakte hij betrokken bij het plan om aan wapens te komen door Duitse militairen die aan de rand van de Biesbosch op doortocht waren te overvallen en te ontwapenen. Zij werden gevangen gehouden in een paar in de Biesbosch verstopte arken en op 6-11-1944 werden totaal 75 gevangen genomen Duitsers in het bevrijde Drimmelen aan het Poolse leger overgedragen.

    In de maanden daarna maakte hij als Liniecrosser 10 keer de overtocht naar bevrijd gebied. Tijdens deze z.g. crossings dwars door de frontlinie werden in roeiboten en kano's personen en inlichtingen overgebracht. Op de terugweg nam men vooral wapens, medicijnen en voedsel mee terug.

    Op 28-8-1948 werd Leendert van Kempen voor zijn werk onderscheiden met het Bronzen Kruis en op ontving hij het Verzetsherdenkingskruis.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    28 augustus 1948
    Bronzen Kruis (BK)

    Bronnen