TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Maurik, van, Ernest Henry "Patterson"

Geboortedatum:
24 augustus 1916
Overlijdensdatum:
21 januari 2012
Dienstnummer:
105139
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Ernest van Maurik, zoon van een Nederlandse vader en een Engelse moeder, groeide op met een natuurlijke aanleg voor talen en beëindigde zijn scholing met een grondige beheersing van Frans en Duits. Hij werd op 2 september 1939 opgeroepen en werd in eerste instantie bij het Wiltshire Regiment geplaatst. Na enige tijd werd hij naar de Commando Special Training School in Lochailort gestuurd vanwaar hij, na gebleken bekwaamheid in de technieken van speciale operaties en sabotage, als instructeur naar de SOE Training School in Arisaig werd gestuurd. In 1945 trouwde hij met Winifred Hay, zijn vroegere secretaresse op het hoofdkwartier van de SOE. Na zijn demobilisatie ging hij naar de diplomatieke dienst.
Hij publiceerde zijn memoires in het boek ‘Agent Paterson Soe: From Operation Anthropoid to France: The Memoirs of E.H. Van Maurik.’
Bevorderingen:
22 October, 1939: Emergency Commission as 2nd Lieutenant in The Wiltshire Regiment
? Major (war sub)
18 July, 1951 from Emergency Commission to be Major and granted Honoray rank of Lieutenant-Colonel
24 augustus 1966: Commission relinquished

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
31 januari 1946
Aanbeveling:
Deze officier, een gekwalificeerd sabotageinstructeur en parachutist, kwam in september 1941 bij de nieuw opgezette Air Operations Section bij M.O.1. (S.P.) H.Q.
Als lid van een hele kleine staf droeg hij de volledige verantwoording voor de geslaagde levering door de lucht van mannen en voorraden, vanaf de eerste voorbereiding van een project tot aan de ondervraging van de bemanningen na een geslaagde levering. Dit werk vereiste voortdurende en nauwe betrekkingen met het Air Ministry, de operationele squadrons, agenten van allerlei Europese nationaliteiten en de diverse betrokken interne instanties.
Tijdens deze experimentele fase vereisten onvoorziene omstandigheden een hoge graad van organisatietalent, initiatief en improvisatie; de kleinste fout in navigatie, uitrusting en timing kon rampzalige gevolgen hebben voor zowel levens als toekomstige voorbereidingen.
Lt. Colonel Van Maurik voerde deze verantwoordelijke taken met opmerkelijk succes en vertrouwen uit, maakte wel dagen van 20 uur op het HQ en in alle weersomstandigheden op het vliegveld. Hij aarzelde niet om agenten te vergezellen op de eerste testvlucht naar het afwerppunt en waar in het geval van een noodlanding van de agenten werd verwacht dat ze op zouden gaan in de plaatselijke bevolking en de vliegtuigbemanning krijgsgevangen gemaakt, de begeleidende officier werd voorzien van middelen om zich van het leven te beroven.
In de herfst van 1941 werd hij benoemd tot officier belast met de leiding over een bijzondere sectie Whitley vliegtuigen die dringernd nodig waren voor geheime operaties vanaf Malta. Na het verlies van vliegtuigen en aanvallen onderweg kwam hij aan en leidde geslaagde operaties naar Joegoslavië onder herhaalde en zware bombardementen op zowel zijn hoofdkwartier als het vliegveld op Malta.
In 1942/1943 werd hij lid van de staf op S.F.H.Q. en was hij verantwoordelijk voor de voorbereidingen voor Overlord en in november 1943 werd hij geselecteerd voor een belangrijke missie in Europa in verband met D-Day. Hij werd in Frankrijk afgeworpen bij de Zwitserse grens. Daar maakte hij contact met diverse nieuw gevormde groepen van de Maquis en nam deel aan een geslaagd gevecht tegen de vijand. Zijn uitgebreide rapport over deze groepen via een geheime zender waren in deze vroege en kritieke fase van groot belang voor het hoofdkwartier. Daarna passeerde hij met succes beide grensposten en nadat hij langs de buitenkant van een brug was geklommen waarop de vijand patrouilleerde, kwam hij in Zwitserland aan waar hij na een korte periode van internering zijn missie met succes voltooide. Hij voert nu het bevel over een belangrijke eenheid in Duitsland.
Lt. Colonel Van Maurik heeft consequent veel succes geboekt met het combineren van administratief en operationeel werk. zowel van hemzelf als van anderen. Zijn waardevolle ‘werk op de achtergrond’ heeft eeen zeer aanzienlijke invloed gehad op de enorme toename van het aantal clandestiene vluchten vanuit Engeland naar verzetsgroepen in Europa van 41 in 1941 naar ongeveer 6.000 in 1944.
Wegens deze prestaties, bescheiden betrouwbaaarheid, zijn samenwerking en wegens zijn persoonlijke moed, wordt aanbevolen Lt. Colonel Van Maurik te benoemen tot Officier in de Orde van het Britse Rijk (Mil. Div.).
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
14 mei 1948
Officier in de Kroonorde
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
The Wiltshire Regiment
Toegekend op:
25 maart 1949
Efficiency Medal / Territorial Decoration

Bronnen