TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Newman, Isidore "Julien"

Geboortedatum:
26 januari 1916 (Leeds, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
7 september 1944 (Mauthausen KZ)
Begraven op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
216306
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Izzy Newman, van Joodse afkomst, studeerde Frans, Engels en Latijn aan Durham University en na beëindiging van zijn studie vestigde hij zich als onderwijzer op een basisschool in Hull. Op 29 augustus 1940 ging hij het leger in en werd opgeleid tot radiotelegrafist bij het Royal Corps of Signals. Na een plaatsing op Scarborough werd hij voor vier maanden naar Kent gestuurd als telegrafist. Hij werd daarna aangesteld als First Lieutenant en beëindigde zijn opleiding op 9 juli 1941waarna hij naar het 12th Light Anti Aircraft Regiment in Sheffield ging. In augustus 1941 ging hij naar de SOE en naar de opleiding tot telegrafist gestuurd.
Op 31 augustus werd hij op zijneerste missie gestuurd. Hij ging werken voor Francis Basin. Samen met Peter Churchill en de agenten Edward Zeff en twee anderen vlogen ze naar Gibraltar, gingen met een duikboot naar de Rivièra en gingen in Antibes aan land. In de herfst van 1942 werd hij teruggestuurd en bereikte Engeland op 23 november 1943.
Na zijn terugkeer werd hij opgeleid voor de laatste radiotechnieken.
Voor zijn tweede missie werd hij in een Lysander, gevlogen door 'Mac' McCairns naar het gebied rond Rouaan gevlogen waar hij voor agent Clément (Major Staunton alias Philippe Liewer) van het Salesman netwerk gingwerken.
Hij werdop 9 of 10maart gearresteerd en voor ondervraging overgebracht naar naar het Paleis van Justitie in Rouaan en voor verdere ondervraging naar 84 Avenue Foch in Parijs in april waar hij de celgenoot van George Starr was.
Toen de Gestapo niet meer infornatie uit hem kon krijgen werd hij naar Ravitsch overgebracht en later naar concentratiekamp Mauthausen waar hij op 7 september 1944 werd geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
31 januari 1946
Aanbeveling:
Deze officier voltooide twee missies in Frankrijk.
Eerst werd hij op 8 maart 1942 per boot naar Frankrijk gestuurd als radioman voor een netwerk in zuidoost Frankrijk. Hij werkte daar acht maanden lang, onderhield vrijwel dagelijks contact met Londen en verzond bijna 200 berichten. Ondanks de druk van het werken in bezet gebied en de voortdurende pogingen hem uit te peilen, miste hij maar zelden een afspraak en zijn berichten waren altijd duidelijk en nauwkeurig.
In november keerde hij naar Engeland terug. Hij meldde zich als vrijwilliger voor een volgende missie en werd in juli 1943 per Lysander teruggevlogen naar Frankrijk als radioman voor een nieuw netwerk in het gebied rond Rouaan. Hij werkte daar tot aan zijn arrestatie eind maart 1944 en door zijn onvermoeibare en toegewijde werk in een gebied vol vijandelijke troepen en Gestapo agenten maakte hij de grootschalige levering van wapens voor zijn netwerk mogelijk. Hij was gedwongen zich voortdurend te verplaatsen om ontdekking door de vijand te voorkomen en legde ongeveer 1500 km per maand op de fiets af teneinde voor ieder uitzending vanaf een andere plek te werken.
Hij werd op 31 maart door de Gestapo gearresteerd en later naar Duitsland gedeporteerd.
Wegens zijn moed en plichtsbesef gedurende zijn twee geheime missies in Frankrijk wordt aanbevolen Captain Newman te benoemen tot Lid in de Orde van het Britse Rijk (Mil. Div.).

Onderscheiding aan zijn ouders uitgereikt door Koning George VI op 2 december 1947.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto