TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edgar, James

Geboortedatum:
21 mei 1920 (Pietersburg, Zuid-Afrika)
Overlijdensdatum:
17 maart 2021 (Perth, Australië)
Dienstnummer:
2888477
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

James Edgar meldde zich vrijwillig voor het leger in augustus 1940. Na drie maanden bij de Gordon Highlanders werd hij overgeplaatst naar de inlichtingendienst.
Als lid van 62 Commando nam hij deel aan twee aanvallen op de Kanaaleilanden, Buthoe (Branford) en Sark.
Hij werd ook boven Frankrijk afgeworpen (zie MiD) en nogmaals boven Burma op 27 april 1945 als onderdeel van de Nation Operation en lid van een Jedburgh team. Hij werd eind 1946 gedemobiliseerd en studeerde in Edinburgh af als dierenarts. Na enkele jaren een praktijk gehad te hebben verhuisde hij naar Perth in west Australië en werkte bij het Ministerie van Landbouw.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
31 januari 1946
Aanbeveling:
Sgt Edgar werd in juli 1944 boven Frankrijk afgeworpen als radioman voor een inter-Geallieerde missie in het Département Corrèze. Twee maaanden lang onderhield hij vanuit bezet gebied radiocontact met Londen, vaak onder gevaarlijke en moeilijke omstandigheden.
Zijn commanderend officier heeft hem geprezen voor zijn moed en plichtsbesef en meldde dat: ‘hij nooit enig gevaar of moeilijkheid zijn werk als radioman in de weg liet staan en dat hij, toen hij aan mij persoonlijk was toegevoegd, nooit een afspraak miste.’
Wegens het uitvoeren van een missie in door de vijand bezet gebied wordt aanbevolen Sgt Edgar een Mention in Dispatches toe te kennen.
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2019
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

Bronnen

Foto