TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lassen, Anders Frederik Emil Victor Schau

Geboortedatum:
22 september 1920 (Mern, Denemarken)
Overlijdensdatum:
8 april 1945 (In de buurt van het meer van Comacchio, ItaliŽ)
Begraven op:
Deens Oorlogsgraf Argenta
Vak: II. Rij: E. Graf: 11.
Dienstnummer:
234907
Nationaliteit:
Deense (1849 - heden, Const. Monarchie)

Biografie

Anders Lassen was een zeeman die na de Duitse inval in Denemarken van 9 april 1940 niet meer naar zijn land kon terugkeren. In 1941 meldde hij zich als vrijwilliger bij de Britse Special Boat Service die later deel zou gaan uitmaken van de Special Air Service. Met de SBS vocht hij in Frankrijk, Noord-Afrika en Griekenland. Hij werd uiteindelijk bevorderd tot majoor bij het 1ste SAS regiment in ItaliŽ.
Majoor Lassen was de enige niet-Brit aan wie -posthuum- een VC werd uitgereikt. Zijn onderscheiding bevindt zich in het Bevrijdingsmuseum in Kopenhagen, Denemarken.
Anders Frederik Lassen ligt begraven op de Argenta Gap Oorlogsbegraafplaats in ItaliŽ.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Small Scale Raiding Force (SSRF), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
7 december 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Postmaster
Voor verdiensten in het veld.

Postuum op 21 februari 1946 uitgereikt
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Special Boat Squadron (SBS), Special Air Service (SAS), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
27 september 1943
Voor verdiensten in het veld.

Postuum op 21 februari 1946 uitgereikt als eerste Gesp bij zijn MC.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Special Boat Service (SBS), 1st SAS Regiment, Army Troops, Eighth Army, British Army
Toegekend op:
15 februari 1944
Voor verdiensten in het veld.

Postuum op 21 februari 1946 uitgereikt als tweede Gesp bij zijn MC

Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Special Boat Service (SBS), 1st SAS Regiment, Army Troops, Eighth Army, British Army
Toegekend op:
18 december 1945
In ItaliŽ, in de nacht van 8 op 9 april 1945 kreeg Majoor Lassen bevel om met een patrouille bestaande uit een officier en zeventien manschappen een aanval te doen op de noordelijke oever van het meer van Comacchio. Zijn taken waren het veroorzaken van zoveel mogelijk verliezen en het zaaien van zo veel mogelijk verwarring om de indruk van een grote landing te wekken en gevangenen te maken. Een voorafgaande verkenning was niet mogelijk en de groep bevond zich opeens op een smalle weg met water aan beide kanten. Voorafgegaan door twee verkenners leidde Majoor Lassen zijn mannen langs de weg naar de stad. Ze werden na ongeveer 500 meter aangeroepen vanuit een stelling aan de kant van de weg. Een poging om de argwaan weg te nemen door te antwoorden dat zij vissers waren op weg naar huis mislukte want toen ze verder trokken om de schildwacht te overmeesteren opende een mitrailleur het vuur vanuit de stelling en ook vanuit twee bunkers verder naar achteren.
Majoor Lassen viel toen zelf aan met handgranaten en overmeesterde de eerste stelling waarin zich vier Duitsers en twee mitrailleurs bevonden. Geen acht slaand op de regen van kogels die vanuit drie vijandelijke stellingen op de weg werd afgegeven, want er was er nog een 300 meter verderop in actie gekomern rende hij, onder dekkingsvuur van de rest van zijn groep naar voren om de tweede stelling aan te vallen. Door het gooien van meer handgranaten schakelde hij deze stelling uit die daarna door zijn patrouille werd overmeesterd. Twee vijanden werden gedood, twee gevangen genomen en twee mitrailleurs uitgeschakeld.

Tegen deze tijd had zijn groep verliezen geleden en hun vuurkracht was aanzienlijk afgenomen. Nog steeds onder zwaar vuur hergroepeerde Majoor Lassen zijn patrouille en richtte zijn vuur op de derde steling. Zelf oprukkend gooide hij er nog meer granaten in waarna er 'Kamerad" werd geschreeuwd. Daarna ging hij naar voren tot op drie of vier meter van de stelling om de vijand te bevelen eruit te komen en zich over te geven. Terwijl hij hen toeriep tevoorschijn te komen werd hij geraakt door een salvo uit een Spandau aan de linkerkant van de stelling, hij viel dodelijk gewond neer maar zelfs toen hij viel gooide hij nog een handgranaat waardoor nog enkele vijanden gewond raakten en zijn patrouille in staat was naar voren te stormen en deze laatste stelling in te nemen. Majoor Lassen weigerde te worden afgevoerd want hij zei dat daardoor een terugtocht gehinderd en levens van zijn groep in gevaar gebracht zouden worden want omdat hun munitie bijna op was moest de groep zich terugtrekken.

Door zijn uitmuntend leiderschap en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid had Majoor Lassen tegenover een overweldigende meerderheid zijn doel bereikt. Drie stellingen met zes mitrailleurs waren opgeruimd, acht vijanden gedood en anderen gewond en twee krijgsgevangen gemaakt. Zijn grote plichtsbetrachting, de achting die zijn mannen voor hem koesterden en zijn eigen uitzonderlijke moed stelden hem in staat alle hem opgedragen taken met succes uit te voeren.

London Gazette van vrijdag 7 september 1945.
Victoria Cross (VC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Oorlogskruis 1940, klasse niet bekend

Polemikos Stauros 1940

Bronnen

Foto