TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boom, Johan

Geboortedatum:
15 november 1919 (Tandjoeng, Nederlands-Indië)
Overlijdensdatum:
4 augustus 2007
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Cadet-vaandrig
Eenheid:
Wapen der Infanterie, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL)
Toegekend op:
21 december 1949
"Heeft zich als cadet vaandrig gedurende krijgsgevangenschap tegenover de Japanse bewakingsautoriteiten onderscheiden door het bedrijven in 's Lands belang van moedige en beleidvolle daden.

Boom was in de periode 1942 tot 1944 ingedeeld bij een politiegroep, die in het krijgsgevangenkamp te Tjimahi met een aldaar gebouwd radio luisterapparaat regelmatig de berichten van geallieerde zeders opving en deze aan de kampleiding doorgaf.

Aan de uitstekende samenwerking van deze groep was het te danken, dat het uitluisteren regelmatig kon plaats hebben, daardoor de Nederlandse kampleiding voortdurend op de hoogte was van de situatie en door een juiste berichtgeving in het kamp het moreel der krijgsgevangenen kon hoog houden. Bij de goed werkende bewaking- en waarschuwingsdienst werden vaak zeer hachelijke momenten doorstaan, omdat ontdekking zeer ernstige gevolgen, waarschijnlijk zelfs de dood tengevolge zou hebben gehad. Door deze groep werden voorts met groot gevaar radio-onderdelen in het kamp gesmokkeld.

Bovendien werd de groep gebruikt voor politiediensten in het kamp, waarbij ook uitstekend werk werd verricht."

K.B. nr. 10
Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 (VOA)

Bronnen

  • Foto 1: Nico Boom
  • - Familie

Foto