TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oneson, Paul Patrick Augustus

Geboortedatum:
3 februari 1916 (Montreal/Quťbec, Canada)
Overlijdensdatum:
30 juni 1942 (Noordwolde, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Protestante Begraafplaats Noordwolde
Vak: G. Rij: 1. Graf: Gr 8.
Dienstnummer:
R/56246
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Paul werd op 3 februari 1916 geboren in Montreal als zoon van Thomas Olaf Oneson (overleden) en Margaret Clara Oneson-Byrne uit Dorval, Quebec. Hij was de broer van John Thomas Anthony, Martin Joseph, Thomas William, Lawrence Byrne, Mary Francis Margaret en Mary Gertrude Oneson.

Hij was assistent-manager en lid van de rooms-katholieke kerk. Hij sprak Frans en Engels. Zijn hobbyís waren om de familie-auto te repareren en af en toe knutselen aan autoís en zijn sporten waren tennis, ijshockey, skiŽn, zwemmen, badminton, rugby, lacrosse en softbal.

Hij nam op 20 juli 1940 dienst in Montreal en hij ging vervolgens op 19 april 1941 overzees naar het VK.

Paul sneuvelde op dinsdag 30 juni 1942 op de leeftijd van 26 jr. t.g.v. een crash bij Noordwolde 16 km zuidoost van Heerenveen voor of na een aanval op Bremen in Duitsland. De andere gesneuvelde RCAF-bemanningsleden waren W/O James Bell, leeftijd 27 jr. in graf G-1-3, F/Sgt Winston J. Dickinson, leeftijd 25 jr. in graf G-1-5 en F/Sgt William J. Harrell (VS), leeftijd 21 jr. in graf G-1-1. De andere gesneuvelde RAF Volunteer Reserve-bemanningsleden waren Sgt Walter P. Beare in graf G-1-4 en F/Sgt Reginald T. Adams, leeftijd 21 jr. in graf G-1-2. Het andere gesneuvelde RAF-bemanningslid was Sgt Alexander Simpson, leeftijd 21 jr. in graf G-1-7 en het andere gesneuvelde RAAF-bemanningslid was P/O H.A. Echinn (diende als Chinn), leeftijd 22 jr. in graf G-1-6.

Op zijn grafsteen: BELOVED SON OF THOMAS ONESON AND MARGARET BYRNE OF DORVAL, QUEBEC, CANADA

Hij wordt met de andere gesneuvelde bemanningsleden vermeld op een gedenksteen op het kerkhof in Noordwolde en ook op een informatiebord bij de crash site.

Hij diende bij the 405 Sqdn Royal Canadian Air Force.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
17 maart 1941
Air Gunner Badge

Bronnen