TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mulholland, Leonard George "Louk"

Geboortedatum:
20 september 1920 (Soerabaja/Java, Nederlands-Indië)
Dienstnummer:
4405
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Louk en/of Nel Mulholland groeide op in Nederlands-Indië waar zijn vader een plantage leidde. Op de dag dat de oorlog uitbrak kwam hij per schip aan in Nederland om een opleiding bij de Marine te volgen. Hij begon zich bezig te houden met kleine verzets- en sabotageactiviteiten.Toen hij een baan kreeg aan boord van een schip dat regelmatig naar Zweden voer, ging hij zich bezighouden met het smokkelen van berichten die uiteindelijk in Engeland aankwamen. Die route gebruikte hij ook om uit Nederland te ontsnappen. Eenmaal in Engeland werd hij gerekruteerd door SOE. Na training werd hij geparachuteerd nabij Ede samen met Arie van Duyn en Bert de Goede. Zie de voordracht voor zijn Military Cross voor verdere informatie over zijn sabotageactiviteiten in Nederland. Op 14 november 1944 werd hij tijdens een razzia opgepakt en op transport naar Duitsland gestuurd voor de Arbeidseinsatz.
Na de oorlog kreeg hij het aanbod om bij de Britse Geheime Dienst te blijven wat hij afsloeg en ging in plaats daarvan voor Shell werken. In 1950 verhuisde hij naar Canada.
in 1980 verscheen een boek over zijn oorlogsactiviteiten "Night drop in Ede". Zelf schreef hij "Childhood, War and Peace 1920-1950".

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Voordracht:
"Bij de uitvoering van zeer belangrijke opdrachten in bezet Nederlandsch gebied, zich onderscheiden door bijzonder moedig en voortvarend optreden. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van groot doorzettingsvermogen en initiatief, en alle gevaren ten spijt, zich steeds met groote zelfopoffering gewijd aan het dienen van de Nederlandsche Zaak."
Bronzen Leeuw (BL)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2e Luitenant
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
12 maart 1945
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto