TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monteith, James Walter "Jimmie" Jr.

Geboortedatum:
1 juli 1917 (Low Moor/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 juni 1944 (NormaniŽ/Omaha Beach, Frankrijk)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Normandië
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company L, 16th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "Big Red One", U.S. Army
Toegekend op:
29 maart 1945
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting op 6 juni 1944 bij Colleville-sur-Mer in Frankrijk. 1st Lt. Monteith landde onder zwaar vijandelijk vuur met de eerste aanvalsgolven op de Franse kust. Zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid bewoog hij zich voortdurtend langs het strand en hergroepeerde de mannen voor een volgende aanval. Daarna leidde hij de aanval over een smalle beschermende richel en over het vlakke, open terrein naar de betrekkelijke veiligheid van een rotswand. Op zijn schreden terugkerend over het veld naar het strand ging hij naar de plaats waar twee tanks vastzaten en verblind waren door het woeste vijandelijke artillerie- en mitrailleurvuur. Geheel blootgesteld aan het intense vuur leidde 1st Lt. Monteith de tanks te voet door een mijnenveld en in een vuurpositie. Onder zijn leiding werden diverse vijandelijke stellingen verwoest. Hij keerde toen naar zijn compagnie terug en onder zijn leiding veroverden de mannen een gunstige positie op een heuvel. Toezicht houdend op de verdediging van zijn pas verworven stelling tegen herhaaldelijke felle tegenaanvallen, bleef hij zijn persoonlijke veiligheid negeren en stak regelmatig onder zwaar vuur de 200 of 300 meter open terrein over om zwakke plekken in zijn verdediging te dichten. Toen de vijand erin slaagde 1st Lt. Monteith en zijn eenheid geheel te omsingelen en terwijl hij het gevecht om een uitbraak leidde, werd 1st Lt. Monteith door vijandelijke vuur gedood. De moed en het onverschrokken leiderschap van 1st Lt. Monteith zijn een herhaling waardig."
Posthuum toegekend.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 2: Wilco Vermeer
  • Foto: US Army
    - Pop-up: Philip Reed
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterdayís Heroes Ė 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Balkoski, J., Omaha Beach: D-Day, June 6, 1944, Stackpole Books, Mechanicsburg, U.S.A., 2006