Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Weidt, Otto

Geboortedatum:
2 mei 1883 (Rostock/Mecklenburg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
22 december 1947 (Berlijn/Brandenburg, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Otto Weidt was geboren op 2 mei 1883 in Rostock, een havenstad aan de Oostzee in het noordoosten van Duitsland. Hij werd na de basisschool opgeleid tot schilder en vergulder. Vanaf omstreeks 1903 tot ongeveer 1919 was hij actief binnen de anarchistische beweging, zowel in Berlijn als MŁnchen.

In 1936 opende hij een blindenwerkplaats die zich eerst bevond in de kelder van een pand in de Berlijnse wijk Kreuzberg. In 1940 verplaatste hij zijn onderneming naar de eerste verdieping van een zijvleugel van een gebouw aan de Rosenthalerstrasse 39 in de wijk Spandauer Vorstadt in Berlin-Mitte. In zijn werkplaats werden diverse soorten borstels en bezems geproduceerd. De meesten van Weidts ongeveer dertig medewerkers waren Joden, afkomstig uit het blindeninstituut in Berlijn-Steglitz. Daarnaast had hij ook enkele dove Joden in dienst. Onder controle van de Gestapo slaagde hij erin zijn Joodse personeel gedurende de eerste oorlogsjaren in dienst te houden. Zijn medewerkers leverden immers een inspanning aan de oorlogsindustrie doordat Weidt opdrachten van de Wehrmacht uitvoerde.

Behalve dat hij zijn Joodse werknemers goed behandelde en hij ze tot 1943 kon behoeden voor deportatie, bemiddelde hij voor hen bij de Gestapo door middel van omkoping en bracht hij in zijn werkplaats Joodse onderduikers onder. Hij kon slechts enkele van zijn Joodse medewerkers redden. De onderduikers in zijn werkplaats werden verraden en gedeporteerd.

Op 22 december 1947 stierf Otto Weidt op vierenzestigjarige leeftijd aan hartfalen. Hij werd begraven in een eregraf op de begraafplaats in het stadsdeel Zehlendorf. op 7 september 1971 werd hij voor zijn hulp aan Joden door Yad Vashem postuum onderscheiden als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
7 september 1971
Yad Vashem-decoration

Bronnen

Foto

Nieuws

Nieuw boek van Kevin Prenger: In de schaduw van Schindler

26apr

Nieuw boek van Kevin Prenger: In de schaduw van Schindler

Zelfs in de donkerste tijden zijn er dappere mensen die hun medemenselijkheid laten prevaleren boven haat en eigenbelang. Terwijl de meeste Duitsers zich afzijdig hielden of de Jodenvervolging actief of passief ondersteunden, behielden sommigen hun menslievendheid en boden hulp aan vervolgden in nood. Een succesvol schrijver en een vrouwelijke dierenarts, een ingenieur en een politiek gevangene, een kapitein van een cruiseschip en een blinde bezemfabrikant. Zij Ė en ze waren de enigen niet Ė groeiden stuk voor stuk uit tot onbaatzuchtige mensenredders. Alleen zijn zij, in tegenstelling tot Oskar Schindler, relatief onbekend gebleven.

Lees meer