TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Welke tekst ontbreekt op deze propagandaposter?
 
  - Antwoord: "Strijdt Mee!"
  - Uitleg: Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse mannen opgeroepen zich vrijwillig aan te melden voor het Vrijwilligerslegioen Nederland om aan Duitse zijde te strijden tegen het bolsjewisme. Op deze poster was het parool "Strijd mee".
 
2. Wat is de juiste chronologische volgorde van de volgende operaties? A. Crusader, B. Compass, C. Lightfoot.
  - Antwoord: B. B, A, C
  - Uitleg: Alle drie zijn Britse operaties tijdens de campagne in Noord-Afrika. Compass vond plaats van december 1940 t/m januari 1941, Crusader in november en december 1941 en Lightfoot in oktober 1942.
 
3. Deze Duitse divisie nam deel aan operatie Barbarossa en de slag om Koersk. Vanwege zware verliezen heerste er binnen deze divisie een laag moraal met meerdere gevallen van desertie als gevolg. In reactie hierop werd de rest van de divisie ontbonden. Welk embleem is van de divisie die wordt bedoeld?
 
  - Antwoord: Embleem C
  - Uitleg: De bedoelde divisie is de 18e Pantserdivisie / 18. Panzer-Division
 
4. Wat voor soort lading werd gebruikt in het Japanse antitankwapen op de afbeelding hieronder?
 
  - Antwoord: High explosive anti tank
  - Uitleg: In de afbeelding is een lunge-mine te zien of een Shitotsubakurai. Dit is een Japans antitankwapen. Het type lading bij dit soort wapens is van het type high explosive anti tank (HEAT). Dit is ook in lijn met de conusvorm die een HEAT-charge heeft.
 
5. Het ontwerp van een van de onderstaande tankette is de basis geweest voor alle andere die te zien zijn. Om welke tankette gaat het?
 
  - Antwoord: Tank C
  - Uitleg: Tank A = Type 94 TK (Japans), Tank B = T-27 (Russisch), Tank C = Carden Loyd Tankette (Brits) en Tank D = TK-3 Tankette (Pools). In het geval van A, B en D lag de Britse Carden Loyd Tankette aan de basis van het ontwerp.
 
6. Welke U-boot-ace werd mede door dit schip en zijn bemanning uitgeschakeld?
 
  - Antwoord: Engelbert Endrass
  - Uitleg: Op de foto is de HMS Deptford te zien. De U-567, waarover U-boot-ace Engelbert Endrass het commando voer, werd op 21 december 1941 tot zinken gebracht door dit Britse schip en zijn bemanning. De HMS Samphire was ook betrokken bij geslaagde aanval op de U-boot.
 
7. Welke van de volgende insignes is van een speciale eenheid die specifiek getraind was voor lange-afstand-infiltratie en guerrillatechnieken?
 
  - Antwoord: Embleem B
  - Uitleg: Embleem B is van de 3rd Indian Infantry Division, beter bekend als de Chindits. Deze eenheid werd ingezet in Burma tegen het Keizerlijke Japanse leger voor lange-afstand-infiltraties in vijandelijk gebied en paste daarbij guerrillatechnieken toe.
 
8. Op deze afbeelding zijn de effecten te zien van een aanslag op een nazikopstuk. Waar is het doelwit, volgens het autopsieverslag, aan bezweken?
 
  - Antwoord: Door bloedvergiftiging
  - Uitleg: Te zien is de Mercedes van Reinhard Heydrich, rijksprotector van Bohemen en MoraviŽ. Op 27 mei 1942 werd er in Praag een aanslag op hem gepleegd door Tsjechische agenten. Hij bezweek 4 juni 1942 in het ziekenhuis aan bloedvergiftiging.
 
9. Wat was de beoogde functie van het hieronder afgebeelde werktuig?
 
  - Antwoord: Het doorbreken van betonnen verdedigingswerken
  - Uitleg: Het werktuig wat te zien is, is een panjandrum. Het werd ontwikkeld door de Britten met als doel het doorbreken van betonnen verdedigingswerken, specifiek toepasbaar voor op stranden. Experimenten bleken niet succesvol en de panjandrum is nooit in de praktijk ingezet.
 
10. Verschillende landen hebben op verschillende momenten officieel de oorlog verklaard aan nazi-Duitsland. Zet de oorlogsverklaringen in chronologische volgorde en begin met het land wat dit als eerste deed: A. Cuba, B. Zuid-Afrika, C. Frankrijk, D. Canada.
  - Antwoord: C Ė B Ė D Ė A
  - Uitleg: Frankrijk (C) verklaarde Duitsland op 3 september 1939 de oorlog, Zuid Afrika (B) op 6 september 1939, Canada (D) op 10 september 1939 en Cuba (A) op 11 december 1941.
 
11. Hoe heette de Japanse operatie voor de invasie van het Australische gebied van nieuw Guinea?
  - Antwoord: Operatie MO
  - Uitleg: Operation MO, ook wel bekend als de Port Moresby-operatie, was een Japans plan om tijdens de Tweede Wereldoorlog de controle over het Australische territorium van Nieuw-Guinea en andere locaties in de Stille Zuidzee over te nemen. Het doel was om AustraliŽ en Nieuw-Zeeland te isoleren van de Verenigde Staten.
 
12. Wat is de naam van de Poolse verzetsstrijder die als gevangene in Auschwitz meewerkte aan het kampverzet en die, na ook nog in de Pawiakgevangenis gezeten te hebben, in mei 1942 werd geŽxecuteerd door de naziís?
  - Antwoord: Władysław Surmacki
  - Uitleg: Władysław Surmacki was na de Eerste Wereldoorlog commandant van een Poolse cavalerie-eenheid, maar was tijdens de Duitse invasie van Polen in 1939 te oud om opgeroepen te worden in militaire dienst. Hij sloot zich aan bij het Poolse verzet, waar hij stafchef werd van een verzetsgroep. In de zomer van 1940 werd hij opgepakt door de Duitsers en naar Auschwitz overgebracht, waar hij het kampverzet steunde. Na hier in november 1941 vrijgelaten te zijn, werd hij meteen weer opgepakt en gevangengezet in de Pawiakgevangenis in Warschau. Op 28 mei 1942 werd hij met meer dan 220 landgenoten overgebracht naar een bos nabij Magdalenka om hier geŽxecuteerd te worden.
 
13. Wat was de bijnaam van de Zuid-Afrikaanse nationaalsocialistische beweging?
  - Antwoord: Grijshemden
  - Uitleg: De Gryshemde of grey shirts (Nederlands: grijshemden) was een paramilitaire fascistische/nationaalsocialistische knokploeg in Zuid-Afrika in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. De organisatie was vergelijkbaar met de SA in Duitsland. In oktober 1933 werd in Zuid-Afrika door Louis Weichardt de Suid-Afrikaanse Nie-Joodse Nasionaal-Sosialistiese Beweging (Zuid-Afrikaanse Niet-Joodse Nationaal-Socialistische Beweging) opgericht, ook wel Suid-Afrikaanse Christelike Nasionaal-Sosialistiese Beweging. De beweging werd opgericht met steun van de buitenlandafdeling van de Duitse NSDAP, die sinds 1932 in Zuid-Afrika actief was.
 
14. Met welk gerecht overtrad het restaurant Saur in Den Haag in 1942 de prijsvoorschriften?
  - Antwoord: Erwtensoep
  - Uitleg: Gedurende de Duitse bezetting, in 1942, kwam het restaurant Saur uit Den Haag in opspraak vanwege het overtreden van prijsvoorschriften. Men verkocht er tijdens de winter erwtensoep voor een bedrag van fl. 2,50 terwijl men slecht fl. 1,20 had mogen rekenen. Het restaurant kreeg een boete van fl.1000,00.
 
15. Welke van de onderstaande wapens is de Duitse Mauser Karabiner K 98?
 
  - Antwoord: Wapen A
  - Uitleg: Wapen A is de Karabiner 98k, een Duitse infanteriekarabijn. Van 1935 tot 1945 werd het wapen door verschillende Duitse fabrieken geproduceerd, waaronder de bekende wapenfabrikant Mauser.
 
16. Met welk land was Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog niet in oorlog?
  - Antwoord: Verenigde Staten
  - Uitleg: Finland was met Canada vanaf 7 december 1941 in oorlog, met het Verenigd Koninkrijk vanaf 6 december 1941 en met nazi-Duitsland vanaf 3 maart 1945 (met teruggekeerde werking vanaf 15 september 1944). Met de Verenigde Staten was Finland niet in oorlog.
 
17. Welke van onderstaande divisies heeft als motto "Go To It"?
 
  - Antwoord: Divisie D
  - Uitleg: "Go To It" was het motto van de Britse 6e Luchtlandingsdivisie (waarvan het embleem hier is afgebeeld als keuze D). De divisie werd opgericht op 23 mei 1943 opgericht en telde rond de 10.000 man aan parachutisten. De eenheid werd ingezet tijdens operatie Overlord, het Ardennenoffensief en operatie Varsity.
 
18. In welke Noord-Brabantse plaats bevindt zich dit monument?
 
  - Antwoord: Tilburg
  - Uitleg: Dit monument in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsvrouw Jacoba Pulskens (1884-1945). Ze is een bekende figuur uit het Tilburgse verzet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood zij onderdak aan Joden, verzetslieden en gestrande geallieerde piloten. De 60-jarige Pulskens werd door de bezetter gearresteerd en op transport gesteld naar vrouwenkamp RavenbrŁck. In februari 1945 werd zij hier vergast.
 
19. Welk bedrijf leverde identificatie- en catalogiseringsprogrammaís die door de Gestapo werden gebruikt om databases aan te leggen ter ondersteuning van de opsporing van onder andere Joden?
  - Antwoord: Dehomag
  - Uitleg: Als dochteronderneming van IBM werd Dehomag de belangrijkste leverancier van computerexpertise en apparatuur in nazi-Duitsland. Dehomag leverde de Duitse regering de middelen om persoonsinformatie geautomatiseerd vast te leggen en te doorzoeken. Hierbij werd gebruik gemaakt van ponskaarten. Het stelde de Gestapo, in een tijd dat er nog geen computers bestonden, in staat om snel en efficiŽnt databases te doorzoeken, wat bijdroeg aan de Jodenvervolging.
 
20. Wat was het zusterschip van de Bismarck?
  - Antwoord: Tirpitz
  - Uitleg: Het verhaal van het Duitse slagschip Bismarck uit de Tweede Wereldoorlog is legendarisch. Het enorme oorlogsschip werd vernietigd door Britse schepen en vliegtuigen en vervolgens tot zinken gebracht door de bemanning in een van de beroemdste zeeslagen in de Atlantische Oceaan tijdens de oorlog. De Bismarck had echter ook een zusterschip. De Tirpitz werd in februari 1941 in dienst genomen bij de Kriegsmarine (Duitse marine) en na een reeks verbeteringen woog ze zelfs meer dan de Bismarck. De Tirpitz was het zwaarste slagschip ooit gebouwd door een Europese marine.