TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Waar bevindt zich het monument waar het onderstaande gezicht onderdeel van is?
 
  - Antwoord: Lidice
  - Uitleg: Als reactie op de aanslag op Reinhard Heydrich in Praag werd het Tsjechische dorpje Lidice vernietigd en de inwoners geëxecuteerd of gedeporteerd. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 82 kinderen die naar Chelmno gedeporteerd zijn.
 
2. Hoeveel Roemeense Legers vochten mee tijdens de slag om Stalingrad?
  - Antwoord: Twee
  - Uitleg: Twee Roemeense legers, het Derde en het Vierde, waren betrokken bij de Slag om Stalingrad. Ze hielpen respectievelijk de noordelijke en zuidelijke flank van het Duitse 6. Armee beschermen.
 
3. Welke foto toont de begraafplaats waar de Duitse tank-aas Michael Wittmann ligt begraven?
 
  - Antwoord: Foto B
  - Uitleg: Foto A toont de Duitse begraafplaats Ysselstein, foto B La Cambe, foto C Huisnes-sur-Mer en foto D Orglandes. Michael Wittmann is na eerst in een anoniem graf begraven te zijn, herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in La Cambe te Normandië.
 
4. Van welk type is het gecrashte vliegtuig op deze foto?
 
  - Antwoord: Messerschmitt Bf 110
  - Uitleg: Te zien zijn de restanten van het vliegtuig waarmee Rudolf Hess naar Groot Brittannië vloog. Het toestel is een Messerschmit Bf 110
 
5. Wat is chronologisch gezien de juiste volgorde van de onderstaande foto’s?
 
  - Antwoord: BACD
  - Uitleg: Op foto B zien we Amerikaanse mariniers op Tarawa in november 1943. Op foto A de invasie van Peleliu in september 1944. Op foto C Amerikaanse mariniers met daarachter Mount Suribachi op Iwo Jima in februari-maart 1945. Tot slot op foto D: de nasleep van een kamikaze-aanval op de USS Bunker Hill bij het naderen van Okinawa in mei 1945.
 
6. Op welke foto zien we het Duitse wapen dat ook wel ‘de stille soldaat’ werd genoemd?
 
  - Antwoord: Foto D
  - Uitleg: Op foto D is de Duitse S-mijn te zien die door de Amerikanen ‘Bouncing Betty’ werd genoemd en door de Fransen ‘Le soldat silencieux’, ofwel de stille soldaat. De eenvoudige maar effectieve S-mijnen waren gevreesd bij vijandelijke soldaten omdat ze erom bekend stonden dat ze niet dodelijk waren, maar bij een ontploffing wel de genitaliën ernstig konden beschadigden
 
7. Voor de kust van welk Antilliaanse eiland ligt het wrak van het schip op deze foto?
 
  - Antwoord: Aruba
  - Uitleg: Op 16 februari 1942 voer De U-156 de haven van San Nicolas op Aruba binnen en torpedeerde de olietankers Pedernales, Oranjestad en Arkansas. De wrakstukken van de Pedernales liggen nog altijd voor de westkust van Aruba en zijn en een trekpleister voor duikers.
 
8. Welke nationaliteit had de divisie met dit insigne?
 
  - Antwoord: India
  - Uitleg: Het insigne behoorde toe aan de Indische 5e Infanteriedivisie / Indian 5th Infantry Division. Deze eenheid maakte onderdeel uit van het Brits-Indische leger gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ze werd opgericht in 1939 in Secunderabad in India.
 
9. Wat was de bijnaam van deze Duitse onderzeebootkapitein?
 
  - Antwoord: Der Stier von Scapa Flow
  - Uitleg: De man op de foto is de Duitse onderzeebootkapitein Günther Heinrich Prien. Gedurende de Tweede Wereldoorlog brachten hij en zijn bemanning 31 geallieerde schepen tot zinken. Op 30 september 1939 torpedeerde hij als commandant van de U-47 de HMS Royal Oak, het vlaggenschip van de Royal Navy, bij een gewaagde aanval op de baai van Scapa Flow. Het leverde hem de bijnaam ‘Der Stier von Scapa Flow’ op.
 
10. Welke Duitse stad werd gebombardeerd tijdens operatie Gomorra?
  - Antwoord: Hamburg
  - Uitleg: Op 24 juli 1943 begonnen de Britten aan een reeks bombardementen op Hamburg uit, ook wel operation Gomorrha genoemd. Het luchtoffensief duurde tot 3 augustus.
 
11. Welke tekst is door ons afgeschermd op het bord achter de drie heren?
 
  - Antwoord: Pegasus Bridge
  - Uitleg: Op deze foto uit 1946 zijn van links naar recht te zien: de Franse café-eigenaar Georges Gondree en de Britse militairen majoor John Howard en kapitein David Wood. Op het bord is de tekst Pegasus Bridge door ons afgeschermd. Zo staat de brug bekend nadat deze op 6 juni 1944 werd ingenomen door troepen onder aanvoering van Howard.
 
12. In welke stad is deze foto genomen?
 
  - Antwoord: Milaan
  - Uitleg: eze foto met daarop een Panzer IV van de 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte-SS Adolf Hitler is in 1943 genomen in Milaan. Op de achtergrond is de kathedraal van die stad te zien.
 
13. In welke Nederlandse stad staat dit gebouw dat werd opgeëist door de SS als onderkomen voor het Lebensbornprogramma?
 
  - Antwoord: Nijmegen
  - Uitleg: Het gebouw op de foto is het Berchmanianum te Nijmegen aan de Houtlaan. Het werd tijdens de bezetting opgeëist door de Duitse vereniging Lebensborn. Deze door de SS-leider Heinrich Himmler opgerichte organisatie moest het geboortecijfer verhogen teneinde een zuiver, ‘Arisch ras’ te scheppen in overeenstemming met de nationaalsocialistische rassen- en gezondheidsideologie. ‘Lebensborn Gelderland’ werd geen succes; er werden in de Nijmeegse vestiging geen kinderen geboren. In september 1944 kwam het gebouw terug in handen van de jezuïeten
 
14. Stelling I: de vrouw op de foto werkte voor de Britse MI5. Stelling II: de vrouw op de foto was de vriendin van de Britse spion Glyndwr Michael.
 
  - Antwoord: B. Alleen stelling I is juist
  - Uitleg: Alleen stelling I is juist. De vrouw op de foto is Jean Leslie die op 18-jarige leeftijd medewerkster werd van de afdeling contraspionage van MI5. De foto werd genomen in het kader van misleidingoperatie Mincemeat. Om de Duitsers te doen denken dat een invasie zou plaatsvinden op Sardinië en Griekenland – en niet op Sicilië – werd het lichaam van de aan vergiftiging overleden Glyndwr Michael gebruikt. Het stoffelijk overschot spoelde in 1943 aan voor de Spaanse kust met de gefingeerde identiteit van een Britse officier genaamd William Martin. Het droeg enkele aanwijzingen bij zich in relatie tot de landingen op Sardinië en Griekenland. Daarnaast waren ook alledaagse voorwerpen toegevoegd, zoals de foto van zijn fictieve vriendin ‘Pam’, ofwel Jen Leslie.
 
15. Welk gebouw staat hieronder afgebeeld?
 
  - Antwoord: De keizerlijke Japanse militaire academie
  - Uitleg: Te zien is de keizerlijke Japanse militaire academie in Kyoto, ofwel Rikugun Shikan Gakkō. Het was de belangrijkste officiersacademie in Japan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
 
16. Wie was de eigenlijke bedenker van de ‘vleermuisbom’?
  - Antwoord: Lytle Adams
  - Uitleg: De vleermuisbom (‘Bat Bomb’) werd ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Louis Fieser. Vleermuizen moesten met bommen aan hun lijfje Japanse steden en industriegebieden in brand steken. Het idee was niet van Fieser, maar van tandarts Lytle Adams. Het concept op zich was niet nieuw; de Viking Harald Hardråde had in de 11e eeuw reeds brandende mussen gebruikt om steden te bestoken. Het vleermuizenproject werd nimmer een succes en uiteindelijk werd het ingehaald door de ontwikkeling van de atoombom.
 
17. Waar werd deze foto genomen?
 
  - Antwoord: Kreta
  - Uitleg: Deze foto is genomen op Kreta tijdens de Duitse luchtlandingsoperatie om het eiland te veroveren. Deze operatie begon op 20 mei 1941 en eindigde op 1 juni 1941. De naam was Unternehmen Merkur. Ondanks hardnekkig verzet, onder meer van de lokale bevolking, wisten de Duitsers het eiland te veroveren.
 
18. In welk land bevindt dit monument zich?
 
  - Antwoord: Estland
  - Uitleg: Dit monument bevindt zich in Estland. Het staat bekend als het monument van Lihula en herdenkt de Esten die in de Tweede Wereldoorlog voor Estland tegen de Sovjet-Unie hebben gevochten. Het is omstreden omdat het Esten herdenkt die aan Duitse zijde in de Waffen-SS dienden.
 
19. Met welk nummer scoorde Bing Crosby een enorme hit in 1942?
  - Antwoord: White Christmas
  - Uitleg: Bing Crosby (1903-1977) was een populaire Amerikaanse zanger en acteur. Crosby's grootste hit is zijn opname van het door Irving Berlin gecomponeerde lied White Christmas. Deze plaat bracht hij in 1942 voor het eerst uit en is de meest verkochte aller tijden. Het sentimentele lied was erg populair bij Amerikaanse soldaten overzee.
 
20. Deze man was officier binnen de Luftwaffe en de zoon van een generaal uit de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft pogingen gedaan een toonaangevende generaal te betrekken bij een complot tegen Hitler. Over wie hebben we het?
 
  - Antwoord: Persoon D
  - Uitleg: Alle vier de personen hebben iets te maken met een complot of verzetsgroep tegen het naziregime. Echter was het Caesar Von Hofacker (persoon D) die geprobeerd heeft Erwin Rommel over te halen naar de kant van de samenzweerders van het complot van 20 juli 1944. De andere personen zijn A: Harro Schulze-Boysen, B: Henning Von Treschkow en C: Werner Von Haeften.