TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Op welke dag in september 1943 vond in Amsterdam de laatste razzia plaats waarna de stad Jodenvrij werd verklaard?
  - Antwoord: Woensdag 29 September
  - Uitleg: Amsterdam heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken gehad met verschillende razzia’s op de Joodse bevolking. De grote razzia van juni 1943 vond plaats op 20 juni 1943 om een groep van 5.542 nog niet gedeporteerde Joodse bewoners alsnog te deporteren. Medewerkers van de Joodse Raad bleven vooralsnog achter. Tijdens de razzia van woensdag 29 september 1943 werden zij alsnog met 2.000 andere Joden opgepakt en afgevoerd. Amsterdam werd die dag ‘Jodenvrij’ verklaard.
 
2. Uit welk land is de divisie afkomstig met onderstaande insigne?
 
  - Antwoord: Groot-Brittannië
  - Uitleg: Dit insigne behoort toe aan de Britse 2e Infanteriedivisie. De divisie was vocht niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar bijvoorbeeld ook tijdens de napoleontische oorlogen, de Krimoorlog en de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de eenheid onder meer tijdens de Slag om Frankrijk in 1940 en vanaf 1942 in India ingezet.
 
3. In welke Noord-Brabantse gemeente ligt dit bruggetje annex oorlogsmonument?
 
  - Antwoord: Drimmelen
  - Uitleg: In de Noord-Brabantse gemeente Drimmelen ligt het Bruggetje van Sint Jan. De brug bevindt zich in de Biesbosch en overspant de Sloot van Sint Jan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug gebruikt door liniecrossers. Hier werden ook 75 Duitse soldaten ontwapend en gevangen genomen door het verzet. Een plaquette herdenkt hieraan.
 
4. Welke Amerikaanse filmmaatschappij maakte een instructiefilm voor dit wapen?
 
  - Antwoord: Walt Disney Productions
  - Uitleg: Het wapen op de foto is een Canadees anti-tankgeweer, de Boys Mk.1 Anti-tank rifle. Dit wapen had de naam een ongeluksbrenger te zijn omdat de efficiëntie ervan niet bijster groot was. Voor het wapen maakte Disney een animatie-instructiefilm, Stop That Tank! genaamd.
 
5. Bij welke operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog was een Britse autocoureur betrokken die na de oorlog omkwam op het circuit van Silverstone-circuit in Groot-Brittannië?
  - Antwoord: Operatie Mincemeat
  - Uitleg: Bedoeld is de Britse autocoureur Jock Horsfall. Gedurende de Tweede Wereldoorlog raakte hij betrokken bij operatie Mincemeat toen hem als chauffeur van de geheime dienst werd gevraagd het lichaam van ‘kapitein William Martin’ over te brengen naar Greenock waar het aan boord van de onderzeeboot Seraph zou worden gebracht. Het lijk, dat eigenlijk van een zwerver was, moest aanspoelen met documenten die de Duitsers moesten doen geloven dat er een invasie zou plaatsvinden op Sardinië en Griekenland, en niet op Sicilië, de eigenlijke plaats van de invasie. Jock Horsfall’, die bijna blind was, verongelukte in 1949
 
6. In kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het Philips-Kommando actief, een arbeidscommando dat werk uitvoerde voor de Eindhovense firma Philips. In een poging de gevangen goed te behandelen kregen de arbeiders een warme maaltijd. Hoe werd deze maaltijd ook wel genoemd?
  - Antwoord: Philiprak
  - Uitleg: Frits Philips, de directeur van Philips, stelde aan de Duitsers verschillende voorwaarden om de arbeiders van het Philips-Kommando beter te behandelen. Een daarvan was om hen te voorzien van een warme maaltijd die betaald werd door Philips. Deze maaltijd werd ook wel Philiprak genoemd.
 
7. Door wie werd de onderstaande publicatie in de jaren 60 als een waardevol document betiteld?
 
  - Antwoord: Simon Wiesental
  - Uitleg: Afgebeeld is de SS-Dienstaltersliste, een drukwerk dat tussen 1934 en 1938 en tussen 1942 en 1944 jaarlijks verscheen in nazi-Duitsland. De lijst gaf een actueel overzicht van het personeelsbestand van het officierenkorps van de SS. Simon Wiesenthal kenmerkte in 1961 de Dienstaltersliste als waardevol document bij zijn pogingen om voormalige oorlogsmisdadigers op te sporen.
 
8. Waarvoor was deze Belgische minister na de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk?
 
  - Antwoord: De muntsaneringsoperatie
  - Uitleg: De man op bovenstaande foto is de Belgische minister van Financiën Camille Gutt. Onder zijn bewind werd na de bevrijding in 1944 de muntsaneringsoperatie uitgevoerd. Doel was de koopkracht van de Belgische burgers te garanderen door de geldhoeveelheid in te krimpen en de prijzen te stabiliseren. Ook was de bedoeling zwarte oorlogswinsten aan te pakken
 
9. Op Hitlers lidmaatschapskaart van de DAP staat nummer 7. Hij was echter niet het zevende lid van de D.A.P. Welk lidmaatschap nummer had Hitler in werkelijkheid?
  - Antwoord: 555
  - Uitleg: Hitler heeft zelf altijd beweerd dat zijn lidmaatschapsnummer van de D.A.P. 7 was. Echter, hij was niet het zevende lid, maar het zevende lid van het dagelijks bestuur. In werkelijkheid had Hitler lidmaatschapsnummer 555. Om de partij groter te laten lijken begon de administratie met nummer 501.
 
10. Voor het Ardennenoffensief werden op 9 oktober door Alfred Jodl vijf aanvalsmogelijkheden, ofwel operatieplannen, gepresenteerd. Vier daarvan waren operatie Luik-Aken, operatie Luxemburg, operatie Lotharingen en operatie Elzas. Wat was de naam van de vijfde operatie?
  - Antwoord: Operatie Holland
  - Uitleg: Operatie Holland was de vijfde operatie. De opzet was een frontale aanval om het Britse leger te verpletteren. Vanuit de sector Venlo zou de aanval in westelijke richting, in de richting van Antwerpen, worden ondernomen.
 
11. Op deze poster ter herinnering aan de aanval op Pearl Harbor ontbreekt een deel van de tekst. Welke?
 
  - Antwoord: Won't Run
  - Uitleg: De ontbrekende tekst is "won’t run". De slogan is in Amerika nog steeds te zien, bijvoorbeeld op bumperstickers.
 
12. Dit graf van een Pool bevindt zich op het Poolse ereveld in Breda. In welke gevechtseenheid of bij welke groepering vocht hij toen hij overleed?
 
  - Antwoord: Het Nederlandse verzet
  - Uitleg: Deze Pool, Edward Jerzy Cieslar, overleed terwijl hij, samen met een andere Pool, meestreed met een verzetsgroep uit Voorthuizen. Hij was in 1944 gedeserteerd bij de Luftwaffe in Utrecht, waar hij dienst deed omdat het deel van Polen waar hij werd geboren door Duitsland was geannexeerd.
 
13. Op 10 januari 1942 vuurde de Nederlandse onderzeeboot O 19, drie torpedo’s af op het Japanse schip de Akita Maru. Een van de drie torpedo’s miste het schip maar raakte een ander Japans schip. Wat was de naam van het schip dat geraakt werd door deze torpedo?
  - Antwoord: Tairu Maru
  - Uitleg: Op 10 januari 1942 voer de Tairu Maru samen met de Akita Maru in de Golf van Siam toen het werd gespot door de Nederlandse onderzeeër O 19. De O 19 vuurde drie torpedo’s af op de Akita Maru. De Akita Maru werd door twee torpedo’s in de machinekamer getroffen, begon te zinken en werd door de bemanning verlaten. Tot verbazing van de bemanning zonk het schip niet, maar werd het later toch door de Japanse torpedobootjager Fubuki tot zinken gebracht. De derde torpedo die de Akita Maru miste trof als bij wonder de Tairu Maru, die wel meteen zonk.
 
14. Van welk land was het land met deze vlag een marionettenstaat?
 
  - Antwoord: Japan
  - Uitleg: Deze vlag behoord toe aan het Keizerrijk Vietnam. Het bestond van 11 maart tot 23 augustus 1945 en was een marionettenstaat van het Japanse Keizerrijk. De strepen zijn het boeddhistische trigram voor West (d.w.z. ten westen van Japan).
 
15. Hoe werden de Nederlandse mariniers die gedurende de Meidagen van 1940 in Rotterdam vochten genoemd door de Duitsers?
  - Antwoord: Zwarte Duivels
  - Uitleg: De Duitsers noemden de Nederlandse mariniers zwarte duivels. Vanwege de donkerblauwe jassen die ze droegen. Ze streden gedurende de Meidagen van 1940 hard om de Maasbruggen en andere strategische punten in Rotterdam.
 
16. Op deze foto’s zijn vier mannen te zien die een aanslag op Hitler hebben gepleegd of dat van plan waren. Zet ze op de juiste chronische volgorde en begin met degene die als eerste een aanslag uitvoerde of een poging daartoe ondernam. Wanneer een persoon bij meerdere pogingen en/of aanslagen betrokken was, neem dan de laatste.
 
  - Antwoord: B – D – C – A
  - Uitleg: Er zijn meer dan veertig plannen gemaakt voor een aanslag op Adolf Hitler, waarvan een deel ook daadwerkelijk werd gepleegd. De juiste volgorde is: B: De Zwitser Maurice Bauvaud wilde Hitler 9 november 1938 bij de herdenkingsmars voor de Bierkelderputsch neerschieten. D: Georg Elser wilde Hitler op 8 november 1939 vermoorden in de Bürgerbräukeller te München tijdens de jaarlijkse herdenking van de Bierkelderputsch. C: Axel vom dem Bussche zou zich op 26 december 1943 opblazen bij de presentatie van de nieuwe legeruniformen waarbij Hitler aanwezig zou zijn. De presentatie ging niet door omdat de uniformen werden vernield bij een geallieerde luchtaanval. A:. Tijdens een presentatie in de Wolfschanze op 20 Juli 1944 probeerde Claus Schenk Von Stauffenberg met een bom verborgen in een aktetas een einde te maken aan het leven van Adolf Hitler. Hitler kwam er slechts licht gewond vanaf.
 
17. De invasie van welk land door de Asmogendheden stond ook bekend als de Apriloorlog?
  - Antwoord: Joegoslavië
  - Uitleg: De Invasie van Joegoslavië van 6 april tot 18 april 1941 door de Asmogendheden staat ook bekend als de Apriloorlog. De invasie eindigde met de overgave van het koninklijke Joegoslavische leger op 18 april 1941.
 
18. In welke Nederlandse steden vond op 21 november 1944 operatie Sneeuwvlok plaats?
  - Antwoord: Den Haag, Rijswijk en Voorburg
  - Uitleg: Deze Duitse razzia, codenaam operatie Sneeuwvlok, vond plaats op 21 november 1944 in Nederlandse steden Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Er werden circa 7.000 jonge mannen opgepakt voor de Duitse Arbeidsinzet. De razzia van Rotterdam vond tien dagen eerder plaats, op 10 en 11 november 1944.
 
19. In welke nazi-propagandafilm speelt steracteur Heinrich George de rol van een burgerleider die in een Duitse stad het burgerverzet organiseert tegen de troepen van Napoleon?
  - Antwoord: Kolberg
  - Uitleg: In ‘Kolberg’ uit 1945 speelde Heinrich George de rol van burgerleider Joachim von Nettelbeck die de inwoners van de stad Kolberg aan de Oostzee mobiliseert tijdens het beleg van de troepen van Napoleon op de stad in 1807.
 
20. Welke beroemde foto maakte de man op bovenstaande foto?
 
  - Antwoord: De kus op VJ-Day Times Square
  - Uitleg: De man op de foto is Alfred Eisenstaedt. Hij was een Duits-Amerikaans straat- en persfotograaf. Op 2 september 1945, de dag van de Japanse overgave, maakte hij op Times Square zijn bekendste werk; V-J Day op Times Square, een foto van een met elkaar kussende matroos en verpleegster.
 
21. Waar bestond het frame van dit vliegtuig uit?
 
  - Antwoord: Hout
  - Uitleg: We zien hier een De Havilland Mosquito waarvan het frame uit hout bestond. Dit ten gunste van het gewicht van het vliegtuig en de vereenvoudigde productie. Er werd ook wel gesproken van het ‘Wooden Wonder’ van de RAF.
 
22. Hij werd bij het gele kruis gevangengenomen en bij het rode kruis gefusilleerd. Over wie hebben we het?
 
  - Antwoord: Benito Mussolini
  - Uitleg: We zien hier het Comomeer in Italië en de aangegeven locaties hebben betrekking op de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Bij een wegblokkade van communistische partizanen in Dongo (geel kruis) werd op 27 april 1945 het konvooi waar Mussolini onderdeel van was, staande gehouden en Mussolini werd herkend. Een dag later werden Mussolini en zijn minnares Petacci de volgende dag gefusilleerd in Mezzegra (rood kruis).
 
23. Welk voertuig zien we hier?
 
  - Antwoord: Jagdpanther
  - Uitleg: We zien hier de achterzijde van een Jagdpanther. Wat betreft de achterzijde zeer vergelijkbaar met de Panther en Koningstiger. Op deze foto is het voertuig mede te herkennen aan de vierkante deur aan de achterzijde.
 
24. Welke veldslag wordt herdacht met het monument waarvan dit standbeeld onderdeel uitmaakt?
 
  - Antwoord: De slag om Seelower Höhen
  - Uitleg: We zien hier een afbeelding van de herdenkingspostzegel uit de DDR van de slag om Seelower Höhen. Het standbeeld maakt onderdeel uit van het Sovjetmonument dat aan deze veldslag herinnert.
 
25. Welke nationaliteit hadden de militairen die als eerste de onderstaande locatie wisten in te nemen op de vijand?
 
  - Antwoord: Pools
  - Uitleg: We zien hier Monte Cassino. De geallieerde coalitie bestond uit tal van nationaliteiten. In het geval van Monte Cassino waren het Poolse troepen die als eerste constateerden dat Duitse troepen zich hadden terug getrokken uit het klooster waarna ze de mogelijkheid benutten de locatie in te nemen.