TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Children's Holocaust Memorial

Dit project startte op de Whitwell Middle School, toen in 1998 tijdens geschiedenisles de Tweede Wereldoorlog werd behandeld en werd uitgelegd dat 6 miljoen Joden werden vermoord. Waarna werd gevraagd wat het getal van 6 miljoen nu inhoudt, wat lastig is te begrijpen in een stadje waar net meer dan 1000 mensen wonen. Toen een leerling ontdekte dat de mensen in Noorwegen een paperclip droegen als verzetssymbool tegen de Nazis leek het de leraar een goed idee om paperclips te verzamelen om een idee van een getal te krijgen.
De leerlingen gingen brieven schrijven om paperclips te laten doneren. Na enkele 1000-en paperclips kreeg de media er lucht van waarna het verhaal nationaal werd. Ne enkele jaren waren er 29 miljoen paperclips ingezameld.
Enkele Joodse journalisten die contact met de school hadden gehouden, vonden in Duitsland een originale veewagon die gebruikt was voor het transport van Joden. Deze werd aan de school geschonken.
Op 9 november 2001 werd het monument ingewijd. In de veewagon liggen 11 miljoen paperclips, ter herdenking van niet alleen de Joden maar alle slachtoffers van de Nazi-kampen in de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

35.18037, -85.534286