TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Frans-Duitse Oorlog Belfort

Dit monument (genoemd Quand-même) herdenkt de heroïsche strijd die het Franse leger, onder bevel van Pierre Philippe Denfert-Rochereau, en met hulp van de bevolking van Belfort de Duitse aanvallen wisten te weerstaan. Verder is het aan de pas benoemde Franse premier, Marie Joseph Louis Adolphe Thiers, te danken dat bij de vredesonderhandelingen in Frankfurt, Belfort niet overgedragen werd aan Duitsland. Van beide genoemden zijn de gezichten in de voet van het monument geplaatst. Quand-même betekent "nog steeds" en slaat op de wens dat de strijd niet stopt om de Elzas weer bij Frankrijk te doen komen.
Overigens kwam het beeld, gemaakt door Antonin Mercié, op heel veel kritiek te staan.
In de ogen van de inwoners van Belfort waren Thiers en Denfert-Rochereau helden, die nauwelijks in dit beeld getoond werden. Verder was het vrouwenfiguur gekleed in specifiek kledij uit de Elzas, waar Belfort zich niet toe rekende. Uiteindelijk werd het 3,8 meter hoge beeld in 1883 in Belfort geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne

47.638664, 6.863132