TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pools Oorlogsmonument Tweede Exloërmond

Zijn graf is niet meer in Eerste Exloërmond maar in Breda. Toch wordt zijn oude grafsteen in Drenthe gekoesterd als een monument. Met de dood van de Poolse groepscommandant Boleslaw Stachoń verliest Polen in 1941 boven Drenthe een markant luchtmachtpionier. Hij wordt geboren op 18 mei 1897. In de Eerste Wereldoorlog dient hij aan het Italiaanse front. Na de oorlog wordt de beroepsofficier een belangrijke instructeur op het Infanterie Training Center in Rembertów.

Op 3 juli 1941 als squadron 301 op een missie gaat om Bremen te bombarderen. Boven Drenthe wordt de Wellington R1492 met Boleslaw Stachoń even na middernacht - op 4 juli 00.34 uur - door de Messerschmitt Bf 110 van de vermaarde Oberleutnant Helmut Lent neergeschoten. Stachoń is het enige bemanningslid dat door de aanval sterft. De andere vijf leden van de bemanning worden gevangen genomen.

Luchtmacht-generaal Stachoń wordt begraven in Eerste Exloërmond en krijgt een opvallende grafsteen. Hij krijgt postuum tal van hoge onderscheidingen.Vele jaren na de oorlog wordt zijn stoffelijk overschot alsnog overgebracht naar de Poolse begraafplaats in Breda.

Zijn Drentse grafsteen belandt in een berging. Teruggevonden in een voormalig lijkenhuisje. Sinds 21 april 2017 is de oude grafsteen een oorlogsmonument in het tot stiltekamer omgetoverd lijkenhuisje. Drenthe eert zo de Poolse luchtvaartheld Boleslaw Stachoń.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)