TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Executiemonument "La Gernelle" Bouillon

In de bossen rond Bouillon is een monument te vinden tegen ter ere van 3 verzetslieden die daar werden gefusilleerd. Op de weg zie je een wegwijzer, het monument heet La Gernelle.

Opschrift:
Ici furent lachement
Assassines le 21-07-1944
Par la Gestapo
Sur ordre de Leon Degrelle
Trois purs patriotes
Bouillonnais
Priez dieu pour ces martyrs

Achtergrond
Een moordpoging op Leon Degrelle tijdens zijn bezoek aan een Duitse fabriek waar Waalse arbeiders werken, kan niet uitgevoerd worden. Het verzet concentreert zich dan op zijn enige broer: Edouard Degrelle. Edouard, hoofd van de Rexisten, sectie Bouillon, wordt vermoord op 8 juli 1944 rond 17:00 in zijn kantoor door 4 verzetsstrijders. Edouard verzorgde heel wat propaganda voor de Nazi's. De Gestapo arresteert 46 mensen die ze afvoeren naar de gevangenis van Aarlen.

Leon Degrelle is tevreden met deze arrestaties, maar wil bijkomende represailles. René Pierlot, Louis en zijn broer Henri Bodart worden opgepakt. René Pierlot, een fervent bevechter van het Rexisme is de broer van een minister in ballingschap in Londen. Louis was ooit een goede vriend van vader Degrelle bij de katholieke partij in Bouillon. Toen vader Degrelle echter de katholieke partij de rug toekeerde om de ideeën van zijn zoon uit te dragen, verbrak Louis de relatie en begon campagne te voeren tegen het Rexisme. Hij werd daarmee de vijand van de familie Degrelle. Zijn broer Henri was gemeente-ambtenaar en heeft de bezetter op administratieve wijze tegengewerkt. Hij voorzag het verzet onder andere van vervalste papieren.

Deze drie werden vrijwel zeker op bevel van Leon Degrelle gefusilleerd, hoewel die dat na de oorlog bleef ontkennen.

Vrij vertaald uit "La Gestapo devant ses juges en Belgique" van Céline Préaux.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

For Rex and for Belgium
Winkler Prins encyclopedie van de Tweede Wereldoorlog
La Gestapo devant ses juges en Belgique