TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Partizanen Veldhospitaal Zgornji Hrastnik

Inleiding
Niet ver van de Kroatische-Sloveense grens ligt het voormalige partizanen hospitaal "Zgornji Hrastnik". Een van de talloze hospitalen die midden in het nationale park "Kocevski Rog" werden gebouwd om de gewonden te verzorgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hospitaal ligt op steenworp afstand van de partizanen basis "Base 20" onder een dicht bladerdek.

De bouw:
Net zoals de partizanen basis "Base 20" werd er een begin gemaakt met de bouw van het hospitaal begin 1943. Het ligt op iets meer dan 2 kilometer van het partizanen-complex en is te vinden via een wandelpad wat dwars door de bossen loopt. Het zou een van de ongeveer 20 hospitalen worden die in dit zware verzets-gebied zouden worden gevestigd. Een plek voor gewonde partizanen waar doctoren zonder lopend water, noch elektriciteit en met veel te weinig middelen zwaar gewonde voor zover mogelijk hielpen.


Duitse acties
In Oktober 1943 opende de nazi’s een zwaar offensief in het "Rog" gebied. Ze vonden een aantal lege hospitalen en depots die ze direct in de brand zetten. In "Pugled" vonden de Duitsers een aantal gewonde partizanen in een hospitaal die direct geëxecuteerd werden.

Bijna aan het einde van de oorlog lanceerde het Duitse leger een tweede groot offensief in het gebied om nu met lege handen huiswaarts te keren. In December van hetzelfde jaar werd "Zgnornji Hrastnik" uitgebreid om de toestroom van gewonde partizanen aan te kunnen.

Tegenwoordig
Vanaf Base 20 kun je lopend over een smal wandelpad naar het voormalige hospitaal toe kuieren. Het ligt aan de andere kant van de heuvel waar ook bunker 44 zich begeeft. Het gebied is vrij toegankelijk en gratis te bezoeken.

De houten barakken worden een keer in de zoveel tijd gerenoveerd aangezien ze flink worden aangetast door de vochtige lucht midden in de bossen. Vooral de daken hebben het er zwaar te verduren. Er staan wat informatiepanels en in barak 16 kun je wat krantenknipsels lezen en een brochure.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

45.67974, 15.055046