TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Iers Gedenkteken Mons

Iers Gedenkteken van de twee veldslagen in Bergen

Gedurende de Slag van Bergen in augustus 1914 probeerden de troepen van het Britse expeditieleger zo goed en zo kwaad als mogelijk het kruispunt "la Bascule", een strategische plaats voor de veldslagen van 23 augustus 1914 in handen te houden.
Toen de Britse troepen zich begonnen terug te trekken, poogden de Duitsers dit te verhinderen. Weliswaar onderbemand, verzette een groep van ongeveer 45 man van het Royal Irish Regiment zich zo goed en zo kwaad mogelijk tegen de aanvallen van de vijand en hield stand. Uiteindelijk, na urenlang de schoten van de mitrailleurs te hebben ondergaan, bombardeerde de Duitse artillerie het kruispunt.
Het is om dit wapenfeit van deze Ierse soldaten te herdenken, dat dit monument werd opgericht. Het Keltische kruis werd ingehuldigd op 11 november 1923 in aanwezigheid van Lord French, maarschalk van het Britse leger, burggraaf van Ieper en erekolonel van dit regiment, en werd tijdens de ceremonie door Bergense en Ierse geestelijken ingezegend. Datzelfde jaar werd het regiment ontbonden en schonk het een trommel aan de stad Bergen.

Bron : informatiebord

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.452225, 3.980103