TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Fort van Breendonk

In 1906 verplichtte een Belgische wet een verhoging van de bescherming van Antwerpen met een reeks van 17 forten in een verdedigingslinie van 95 km. De bouw begon in 1909. Fort van Breendonk (destijds gespeld als Breendonck) werd gebouwd van ongewapend beton. De gracht rond het fort was gemiddeld 3,75 meter diep en bijna 50 meter breed. De aarde van de uitgraving werd bovenop het beton gestapeld om het te verbergen en te beschermen. Artillerie was voornamelijk gericht op het zuiden (waar verwacht werd dat vijanden zouden naderen), maar ook opzij om naburige forten te helpen verdedigen. Deze kanonnen waren in staat om de vijand op afstand van Antwerpen te houden, maar werden bij hun installatie al overklast door de zwaardere Duitse 305 mm en 420 mm kanonnen.

Duitsland viel België binnen op 4 augustus 1914. Vijf dagen later, toen ze beseften dat de kanonniers van het fort een duidelijk zicht nodig hadden, verwoestten de Belgen bijna 200 huizen in de stad Willebroek. Op 9 september kregen de Duitsers het bevel om Antwerpen in te nemen. Op de 28e begonnen ze de forten te bombarderen. Fort van Breendonk werd op 1, 6 en 8 oktober getroffen. Het was niet bestand tegen de 305 mm mortiergranaten van Duitsland en het bereik van de eigen wapens van het fort was 8-9 km te kort om de vijand te bereiken. Het Fort en Antwerpen vielen op 9 oktober 1914.

Dit is een plaquette in het Fort Breendonk ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog, in het Vlaams en Frans:
1914 1918
Eer en hulde aan het
Fort de Breendonck.
Hulde en dankbaarheids betui-
ging aan de helden gevallen voor het vaderland:
Weyans Francois, kapitein commandant
Cetros Maurice, soldaat.

Fort, van af den 27 september tot den 8 oktober
Boodt gy heldhaftig weerstand
aan de aanvallen van den vyand
en vooral aan rene geweldige
bescheiting van 563 kanonschoten van 305mm.
Uwe veerstand was niet nutte-
loos want daardoor hebt gy den
terugtocht gedekt van het leger
op den linkeroever der Schelde.
Moge de heldenmoed uwer glorie
ryke veroedigers oversten
en soldaten tot voorbeeld
strekken aan het nageslacht.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.05663, 4.341509

Louis Boeckmans uit Tessenderlo overleden

jul2021

Louis Boeckmans uit Tessenderlo overleden

Louis Boeckmans, een van de laatste overlevenden van het Kamp van Breendonk, is overleden. Hij werd 98 jaar.  Als oud-strijder ging hij regelmatig in scholen getuigen over de gruwel in de concentratiekampen.

Lees meer

Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk

okt2016

Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk

Op zondag 30 oktober werd in Fort Breendonk het docu-interview ‘Corbeel, Mitkommen!’ van de hand van Brecht Helsen vertoond. Hierin vertelt Jozef Corbeel over de donkere periode die hij meemaakte van zijn gevangenschap in 1941 tot aan de bevrijding in 1945. Aan de hand van ingekleurde schetstekeningen van Koen Huybreghts worden de woorden van Corbeel kracht bijgezet.

Lees meer