TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Scheepswrak "Van Imhoff"

Op maandag 19 januari 1942 bombardeerde een klein Japans oorlogsvliegtuig het ongemarkeerde Nederlandse koopvaardijschip SS Van Imhoff (Koninklijke Paketvaart Mij., KPM) voor de kust van West-Sumatra. Aan boord waren 478 Duitse krijgsgevangenen (in kooien), evenals 62 militairen en 48 bemanningsleden. Zij waren afkomstig van Nederlands-Indië, waar zij tot mei 1940 gevangen werden gehouden vanwege mogelijke sympathie voor de Nazi's en Japanners.

Na de aanval begon de Van Imhoff te zinken, waarna de Nederlandse bewakers en bemanning het schip verliep, evenals kapitein Hoeksema, om zichzelf te redden. De Duitse gevangenen werden achtergelaten op het schip in open zee. Latere reddingsacties werden alleen gericht op het mogelijk redden van Nederlanders. Uiteindelijk kwamen er maximaal 413 mensen om.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

-0.435054, 97.34436

Haar opa was een van de slachtoffers van een ‘zwarte bladzijde in de Nederlandse maritieme

sep2021

Haar opa was een van de slachtoffers van een ‘zwarte bladzijde in de Nederlandse maritieme

Interview Patricia Sonnenburg: Patricia Sonnenburg vocht drie jaar voor eerherstel van haar grootvader, een van de 411 slachtoffers van het Van Imhoff-schandaal. Defensie laat nu het eigen optreden onderzoeken.

Lees meer

Patricia wil gerechtigheid voor Duitse opa die in 1942 om het leven kwam op Nederlands schip

jul2019

Patricia wil gerechtigheid voor Duitse opa die in 1942 om het leven kwam op Nederlands schip

Onschuldige Duitse burgers op een schip zetten en aan hun lot overlaten terwijl de boot zinkt, dat is schandalig. De opa van Patricia Sonnenburg kwam in 1942 om het leven toen het Nederlandse schip de Van Imhoff geraakt werd door een torpedo.

Lees meer