TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Scharnstraße 14

Stolpersteine ​​/ Struikelstenen herdenken:
* Jacob Passmann, geboren 1878, vluchtte naar Nederland, gedeporteerd, Sobibor, vermoord 14 mei 1943.
* Johanna Passmann nee Elsbach, geboren 1881, vluchtte naar Nederland, gedeporteerd, Sobibor, vermoord 14 mei 1943.
* Carl Passmann, geboren 1905, naar Nederland gevlucht, gedeporteerd, Auschwitz, vermoord 11 maart 1943.
* Erna Passmann née Willner, geboren 1904, vluchtte naar Nederland, gedeporteerd, Auschwitz, vermoord op 3 september 1942.
* Hermann Passmann, geboren 1929, naar Nederland gevlucht, gedeporteerd, Auschwitz, vermoord op 3 september 1942.
* Helga Passmann, geboren 1931, vluchtte naar Nederland, gedeporteerd, Auschwitz, vermoord 3 september 1942.
* Levy Passmann, geboren 1884, gedeporteerd, Auschwitz, vermoord op 3 september 1942.

Deze uitgebreide familie woonde samen in één huis in Xanten. Jakob en Johanna Passmann hadden een zoon, Carl Passmann, een koopman. Hij woonde daar ook met zijn vrouw Erna Willner en hun twee kinderen, Helga en Hermann. Een zevende familielid was Levy Passmann, de broer van Jakob. Er is geen informatie gevonden over de vraag of hij is getrouwd.

Op een gegeven moment vluchtten alle zeven van Xanten naar Oss, Nederland, waar Enrna's moeder Hermine Willner woonde. Voor de acht gezinsleden zijn stolpersteine ​​gelegd bij hun woning aan [towid] 71655, Schoolstraat 7 [/ towid]. Van daaruit werden de acht naar het doorgangskamp Westerbork gebracht. De eersten die op 31 augustus 1942 vanuit Westerbork werden gedeporteerd, waren Carl, Erna, Hermann, Helga en Levy.

Carl werd eerst vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en vervolgens, samen met andere mannen uit Oss, blijkbaar naar Fürstengrube gestuurd, een nabijgelegen kolenmijn. De mijn gebruikte Sovjet krijgsgevangenen, joodse slavenarbeiders en dwangarbeiders uit de USSR. Carl werd samen met anderen uit Nederland op 11 maart 1943 vermoord, vijf maanden voordat Fürstengrube een formeel Auschwitz-subkamp werd.

Carls vrouw en kinderen van 11 en 12 jaar en Levy Passmann werden op 31 augustus 1942 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 1 september aankwamen en twee dagen later werden vermoord.

Jacob en Johanna leefden nog 8 maanden: ze werden 11 mei 1943 vanuit Westerbork naar Sobibor gedeporteerd en daar 3 dagen later vermoord.

Op de plaquette aan de muur staat:
Woonplaats Scharnstr. 14
Op de eerste verdieping van dit huis was vroeger de synagoge van de joodse gemeente Xanten; op de begane grond woonde een joods gezin. Het interieur van de synagoge werd in 1938 verwoest in de nasleep van de "Reichskristallnacht".

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.66116, 6.455596