TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Melanchthonplatz 1

Stolpersteine ​​/ Struikelstenen herdenken:

Meta Schwarz, geboren 1889, vermoord 1940, Fürth.
Ludwig Schwarz, geb. 1877, vermoord 1937, Rottendorf.
Joseph Schwarz, geboren 1921, gedeporteerd 1943, vermoord, Auschwitz.

Meta Schwarz née Stern, haar man Ludwig Schwarz en hun zonen Joseph en Meier woonden op dit adres. Alleen Meir heeft het overleefd.

Ludwig Schwarz, een gedecoreerde WW1-officier, stierf naar verluidt aan een beroerte in 1937, maar> 50 jaar later werd ontdekt dat hij was vermoord door een bende nazi's in Rottendorf bei Würzburg

In november 1938 zag Meir, 12 jaar oud, hoe de synagoge tijdens de Kristallnacht werd verbrand en vernietigd. Ook het appartement van de familie aan de Melanchthonplatz 1 werd verwoest. Het jaar daarop werd hij met een kindertransport naar Jeruzalem gestuurd.

Meta Schwarz werd in 1940 vermoord in het Fürth-ziekenhuis, waar de doktoren en verpleegsters weigerden haar de benodigde medicatie voor haar nierziekte te geven omdat ze joods was.

Joseph werd op 19 april 1942 van Neuendorf bei Fürstenwalde naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij in de zomer van 1943 werd vermoord.

Toen Meier Schwarz in 1988 terugkeerde naar Nürnberg, was hij bedroefd toen hij een benzinestation op de plaats van de synagoge zag, zonder enig teken dat de synagoge ooit heeft bestaan. Hij schreef er een boek over en publiceerde sindsdien meer over de geschiedenis van de joden in Nürnberg

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)