TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Jan Lutmastraat 8

Deze kleine koperen gedenkplaten (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken vier leden van een familie die hier woonden:

* Fanny Weinberg-Weinberg, geboren 1869, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 12 februari, Auschwitz.
* Rika Weinberg, geboren 1898, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 12 februari 1943, Auschwitz.
* Leo Weinberg, geboren 1900, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 21 augustus 1942, Auschwitz.
* Arnold Weinberg, geboren 1902, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 22 augustus 1942, Auschwitz.

Fanny Weinberg was een weduwe wiens echtgenoot Lasarus in mei 1936 overleed. Tijdens hun 40-jarig huwelijk kregen ze minstens 4 kinderen: Sally, Rika, Leo en Arnold, allen geboren in Groningen. Sally werd koopman, Rika correspondent die ook lesgaf bij de Joodse Raad, Leo muzikant en cellolocent en Arnold handelsreiziger. Sally trouwde en verhuisde naar een ander adres in Groningen.

De data waarop Arnold en Leo Weinberg naar Westerbork zijn gebracht, zijn niet bekend. Arnold werd op 15 juli 1942 met meer dan 1.130 anderen uit Westerbork gedeporteerd en kwam op de 17e aan in Auschwitz, en Leo werd de volgende dag gedeporteerd en kwam ook op de 17e aan in Auschwitz met meer dan 800 gedeporteerden. Van deze twee transporten overleefden slechts 9-11 personen de oorlog.

Fanny Weinberg had aanvankelijk een document dat haar vrijstelde van deportatie (een Sperre) omdat ze de moeder was van twee verdienstelijke kinderen - Sally en Rika. Maar de ontheffing was slechts tijdelijk en Fanny en Rika werden op 4 februari 1943 gedeporteerd naar Westerbork. Hun verdere deportatie naar Auschwitz gebeurde waarschijnlijk op 9 februari met 1.182 anderen. Op 12 februari 1943 werden Fanny en Rika vermoord in Auschwitz.

Sally Weinberg woonde aan de Petrus Campersingel 149a in Groningen met zijn vrouw, Ella Weinberg-Perls, en hun 3 dochters, Annie Else, Nora en Else. Het hele gezin van 5 werd vermoord in Auschwitz op dezelfde dag als zijn moeder Fanny en zus Rika - 12 februari 1943. De meisjes waren 16, 13 en 7 jaar oud.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10 x 10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige woning van (meestal joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)