TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Boerderijhangaar

Tekst bij het monument:

Het betonnen geraamte dat u ziet is het restant van een 'boerderijhangaar'. Op dit door de Duitsers aangelegde vliegveld stonden oorspronkelijk 43 hangaars, waaronder 9 boerderij-hangaars. Deze laatste werden zo genoemd, omdat er op de buitenmuren ramen en deuren geschilderd waren en ze ook een pannendak hadden. Dit werd gedaan om zo de hangaarfunctie te camoufleren. Het effect van deze camouflage werd echter nagenoeg teniet gedaan door de aanwezigheid van de brede rolbanen voor de vliegtuigen.

In september 1944 probeerde het terugtrekkende Duitse leger dit vliegveld onbruikbaar te maken voor de geallieerden. Zij deden dit door alle hangaars op te blazen. Alleen dit skelet en een hangaar langs de weg naar Mill zijn overgebleven. Deze boerderijhangaar aan de Zeelandsedijk was T-vormig, had een breedte van 44 meter en was 26,5 meter diep. Hij bood plaats aan een tweemotorige JU-88 nachtjager of aan twee of drie Bf 109 eenmotorige jagers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), rjarmy.nl (3, 4, 5)