TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Theodorstraße 3

Stolpersteine ​​/ Struikelstenen herdenken:

* Max Jakob, geboren 1876, gedeporteerd 1942 Izbica, dood verklaard.
* Therese Jakob née Einstein, geboren 1884, gedeporteerd 1942 Izbica, dood verklaard.
* Josef Triest, geboren 1877, gedeporteerd 1942 Izbica, dood verklaard.
* Selma Triest née Steinacher, geboren 1882, gedeporteerd 1942 Izbica, dood verklaard.
* Adele Hirschmann geboren Lehmann, geboren 1883, gedeporteerd Riga 1941, dood verklaard.
* Lina Sturm née Strauss, geboren 1859, gedeporteerd 1942 Theresienstadt, vermoord 18 september 1942.

Max en Therese Jakob hadden 2 kinderen - Walter en Ernst. Er is geen informatie gevonden over Ernst, maar Walter - een joodse communist - vluchtte naar Engeland en stierf daar in 1942 op 37-jarige leeftijd.

Josef en Selma Triest hadden een zoon die in 1938 naar Palestina ontsnapte. Van Josefs 3 broers en zussen overleefden er 2, terwijl zijn broer Berthold en zijn vrouw Lina in Auschwitz werden vermoord. Selma's twee broers en zussen die aan het begin van de oorlog leefden, hebben het overleefd.

De echtgenoot van Adele Hirschmann stierf in 1920; maar er werd geen informatie over hun 2 kinderen gezien behalve hun geboortedata.

De echtgenoot van Lina Sturm stierf in 1926. Een van hun kinderen overleefde het, maar hun andere twee niet: Julius Sturm werd vermoord in Izbica en Berthold Sturm werd vermoord in Hartheim Castle.

Max en Therese Jakob, Josef en Selma Triest en Adele Hirschmann werden allemaal officieel dood verklaard vanaf 8 mei 1945 - de dag dat de geallieerden de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland accepteerden.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)