TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Norwegian Armed Forces Aircraft Collection

Het museum van de Noorse Militaire luchtvaart is ondergebracht in een schitterend modern gebouw aan de zuidwestelijke kant van het vliegveld van Oslo. De collectie bestaat uit meer dan 30 historische vliegtuigen en geeft een uniek inzicht in de geschiedenis van de Noorse Koninklijke Luchtmacht. Naast zeldzame vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog, is er een complete verzameling van straaljagers die gedurende de koude oorlog dienst hebben gedaan bij de Noorse Koninklijke Luchtmacht.

Het vliegtuig op de foto betreft een Ju-52/3M g4e mey constructienummer 6657.

Dit is de bekende Ju-52 die in de Noorse winter van 1939-1940 op het bevroren Hartvigvann meer ten zuiden van Narvik was geland om zijn troepen te bevoorraden. Na een aanval van de Noorse en Britse luchtmacht is dit toestel niet meer van het ijs afgekomen en de lente zorgde ervoor dat de Ju-52 door het ijs zakte en daar iets meer dan 40 jaar heeft gelegen alvorens te worden geborgen.

Het toestel werd gerestaureerd en staat nu te pronken in het Oslo-Gardermoen Museum.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Forsvarets Flysamling Gardermoen & Coen Steenbeeke
  • Foto's: TracesOfWar.nl (1) & Coen Steenbeeke (2,3,4,5)