TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Sijbren Lautenbach

In de vergaderruimte van de Kruiskerk hangt een portret van Sijbren Lautenbach.

Siebren (Sijbren) Lautenbach werd geboren op 5 november 1919 in Donrijp. Hij was een ongehuwde landbouwer in Berlikum. In de Tweede Wereldoorlog was hij medewerker van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers in zijn woonplaats. Tijdens en na de Meistaking in 1943 hielp hij verschillende onderduikers aan een veilige schuilplaats. Nadat Lautenbach merkte dat de bezetter hem van illegaal werk verdacht, vertrok hij begin september 1943 naar Den Haag. In deze stad en in het Westland opereerde hij in de L.O., onder de schuilnaam 'Koos'. Hij verspreidde daar onder andere het illegale weekblad Voor God en de Koning en werd mede-uitgever van het weekblad Voor God, Nederland en Oranje. Deze naam werd later veranderd in Op Wacht. Het blad werd in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Friesland verspreid.

Op 9 augustus 1944 bezocht Lautenbach in Delft een adres dat bezet was door twee NSB-politiemannen. Lautenbach wist op zijn fiets te springen, maar werd door een van de agenten in zijn rug geschoten. Na fouillering, waarbij bezwarende papieren werden gevonden, werd hij opgenomen in een Delfts ziekenhuis. Zijn rugwond was niet ernstig, zodat hij nog diezelfde dag werd overgebracht naar de Sicherheitsdienst in Rotterdam. Na verhoor kwam Lautenbach in kamp Vught terecht. Omstreeks september 1944 werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Later is hij overgebracht naar Neuengamme en op 18 april 1945 naar Bergen-Belsen. Zeven dagen later stierf Lautenbach ten gevolge van uitputting.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)