TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Voormalige Veldhoofdkwartier 138ste Jagerdivisie

Tussen 17 oktober en 21 december 1942 behield de 138ste Jagerdivisie een stuk stad van 700 meter breed en 400 meter diep. Dit gebied ging de geschiedenisboeken in als Ljoednikov's Eiland. Generaal I. Ljoednikov voerde het bevel over deze divisie en had zijn hoofdkwartier in dit half verwoeste gebouw.

Een gedenksteen bij de ruine draagt de volgende opschrift:
"In dit huis bevond zich het hoofdkwartier van de 138e Rode Banier-Jagerdivisie in 1942 - 1943"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Auke de Vlieger

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 12 september 2005

Slag om Stalingrad

Dat de Duitsers de Sovjet-Unie zouden binnenvallen stond voor Adolf Hitler al lange tijd vast. Voor hem betekende oprukken naar het oosten Lebensraum voor de Duitsers. Hitler had dit idee in zijn politieke geschrift Mein Kampf al beschreven. In zijn ogen was Duitsland overbevolkt en had het volk meer land nodig. Het Lebensraum wilde hij in Polen en de Sovjet-Unie vinden. De Bolschewisten waren zijn aartsvijand, en hij zag de Sovjet-Unie daarom ook als een belangrijker doel dan Groot-BrittanniŽ. De Duitsers verloren de slag om Groot-BrittanniŽ, maar toch openden zij een nieuw front in het Oosten. Deze tweefronten-oorlog zou Duitsland later fataal worden.