TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Speelplek De Volgerlanden

In Hendrik-Ido-Ambacht is in de nieuwbouwwijk De Volgerlanden een monument/speelplek aan de Brasem. Dit houten speeltoestel is een verwijzing naar een B-24 Liberator die nabij deze plek neerstortte op 8 maart 1944.

Op 8 maart 1944 stijgt vanaf het Amerikaanse vliegveld Hethel bij Norwich een Amerikaanse Consolidated B-24 Liberator bommenwerper op. In de vroege ochtend vertrekt dit vliegtuig met een elfkoppige bemanning, in een vloot van 900 bommenwerpers richting de Duitse hoofdstad Berlijn. Het doel is een kogellagerfabriek nabij Berlijn. Nog voordat zij hun bommen kunnen laten vallen, wordt een van hun motoren geraakt door kogels. Omdat het toestel 4 motoren heeft kunnen zij gewoon verder met hun actie.

Op de terugweg worden zij aangevallen door twee Focke Wulfs 190. De tweede motor wordt geraakt en aan boord vallen verschillende gewonden en 1 dode, de boordschutter Kenneth Miller. Al snel wordt duidelijk dat zij Engeland niet zullen halen. Het toestel zet koers vanaf de Zuiderzee naar het zuiden. Boven de Alblasserwaard springen 9 van de bemanningsleden uit het vliegtuig, de tiende is bewusteloos en wordt met een parachute uit het vliegtuig geduwd. Allen komen in de omgeving van Papendrecht terecht.

Negen bemanningsleden worden vrij snel gearresteerd, maar één van hen (Keeffe) weet op vrije voeten te blijven doordat hij snel van Papendrecht naar Dordt wordt gebracht. Hij werd uiteindelijk door verraad in België (Antwerpen) gearresteerd.

Het toestel verliest verder hoogte. En om 18 minuten over 5 in de middag stort het toestel 50 meter vanaf de Vrouwgelenweg neer, ter hoogte van nummer 4. Aan boord is dan alleen nog de overleden boordschutter. Op 10 maart wordt hij begraven op de Ambachtse begraafplaats. De belangstelling onder de Ambachters is zo groot dat velen de begrafenis vanaf de openbare weg moeten volgen.

Met de plaatsing van dit prachtige speeltoestel in de vorm van een vliegtuig, is aan deze gebeurtenis een eigentijdse invulling gegeven. Het historische verleden wordt met het heden verbonden door dit speelvliegtuig. Op de staart van dit vliegtuig is het embleem van dit 566e bombardement Squadron aangebracht. Dit was het gevechtsonderdeel waar het neergestorte toestel bij hoorde.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitler's Luftwaffe